Koronaan sairastuneiden kontakteja selvitetään sähköisellä kyselyllä – tapa nopeuttaa altistuneiden jäljittämistä

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on ryhdytty selvittämään koronaan sairastuneiden kontakteja sähköisen kyselyn avulla. Tähän saakka sairaanhoitopiirin jäljitystiimi on soittanut koronatartunnan saaneille henkilökohtaisesti ja kartoittanut, mistä potilas mahdollisesti on saanut tartunnan ja keitä muita virukselle on voinut altistua.

Nyt asiakas voi täyttää sähköisen koronajäljityskyselyn itse OmaTays-palvelussa.

– Tartunnanjäljityksen onnistumisen kannalta on tärkeää saada oireiset henkilöt testattua mahdollisimman nopeasti, ja heidän kontaktinsa ja tartuntaketjunsa selvitettyä mahdollisimman laajasti ja pikaisesti. Tästä syystä samalla kuin testausta lisätään, tehostetaan jäljitystä keräämällä esitietoja valmiiksi, kertoo infektiolääkäri Ville Kaila.

Sairaanhoitopiiri opastaa, että koronatartunnan saaneiden tai tartuntaa epäilevien kannattaa täyttää kysely jo näytteenoton yhteydessä.

– Kun näemme jäljityskyselyn vastaukset jo ennakkoon, se auttaa meitä priorisoimaan ne, joille soitamme välittömästi. Tällaisia tapauksia ovat esimerkiksi havainnot massa-altistuksesta tai kun tartunnan saanut on terveyden- tai sosiaalihuollon ammattilainen.  Osan yhteydenotoista hoitaa potilaan kotikunnan tartuntatautivastaava, kertoo Kaila.

Kysely on täytettävä uudestaan, jos epäilee uutta tartuntaa

Jos henkilö todetaan testeissä negatiiviseksi, mutta hänellä tulee myöhemmin uusi tartuntaepäily, tulee kysely täyttää uudestaan. Näin saadaan juuri sitä ajanjaksoa koskeva mahdollinen altistuminen jäljitettyä.

Kyselyllä kartoitetaan samat asiat, mitä jäljitystiimi on tähän asti tehnyt puhelimitse. Kyselyssä ei ole oireisiin liittyviä kysymyksiä, vaan siinä kysytään esimerkiksi millaisia lähikontakteja henkilöllä on ollut, asuuko samassa taloudessa muita henkilöitä ja keitä muita henkilö on tavannut.

Kaikille tartunnan saaneille soitetaan jatkossakin henkilökohtaisesti riippumatta siitä, onko henkilö jo vastannut kyselyyn, mutta kyselyn täyttäminen ennakkoon tehostaa puhelinasiointia. Mikäli henkilön ei ole mahdollista täyttää kyselyä sähköisesti, tehdään kartoitus edelleen puhelimitse.

Orivedellä yhdeksän tartuntaa, Juupajoki ei vielä listalla

Koronatartunnan jäljittäminen on tärkeää, jotta epidemiaa saaadaan hillittyä. Tartuntojen jäljittäminen perustuu myös tartuntatautilakiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen karttasovelluksen mukaan Orivedellä on todettu yhdeksän varmistettua koronatartuntaa. Yhdeksäs tartunta päivittyi sovellukseen maanantaina, joten viikon aikana uusia tapauksia ei ole tullut ilmi. Tiedot sovellukseen päivittyvät muutaman päivän viiveellä.

THL:n sovelluksen mukaan Juupajoella todennettuja koronatartuntoja ei ole yhtään tai niitä on enintään neljä. Sovelluksessa ei julkaista niiden kuntien tietoja, joissa tartuntoja on alle viisi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?