Muotoilija Arto Halmetoja sai Taiteen edistämiskeskuksen työskentelyapurahan

muotoilija Arto Halmetoja

Muotoilija Arto Halmetoja kokoaa kolmejalkaista minimi-jakkaraa. Työskentelyapuraha tekee mahdolliseksi uuden tuolimallin toteutuksen. Kuva: Juha Jäntti

Taiteen edistämiskeskus Taiken Pirkanmaan rahasto on myöntänyt 11 400 euron työskentelyapurahan orivesiläiselle muotoilija Arto Halmetojalle. Puolivuotinen apuraha on tarkoitettu kokoaikaiseen taiteelliseen työskentelyyn. Apuraha mahdollistaa uuden kolmijalkaisen tuolimallin suunnittelun ja toteutuksen.

Kolmijalkaisen ja selkänojallisen Keiju-tuolin idea on ollut Halmetojalla mielessä jo vuodesta 1990. Mallin toteutus on sen verran vaativa, että toteutus on jäänyt odottamaan sopivaa hetkeä ja tarvittavaa rahoitusta.

– Puisen tuolin kaareva selkänoja yhtyy tuolin jalkojen yläpäiden loviin siten, että selkänoja joutuu myötäilemään monia erisuuntaisia linjoja. Puristusmuotin valmistus tällaiseen tarpeeseen perinteisin menetelmin on vaikeaa ja aikaa vievää, Halmetoja kertoo.

Idean lopullinen toteutus vaatii paljon kokeiluja usealla muottiversiolla.

– Lisäksi alkuperäistä ideaa pitää päivittää. Lähes 30 vuotta sitten mietitty muotokieli ei vastaa täysin omia ajatuksiani tuolin ulkonäöstä ja toimivuudesta. Mittasuhteitakin on vielä mietittävä.

– Olen tehnyt viimeisten viiden vuoden aikana kymmeniä apurahahakemuksia. Se on hieno tunne, että nyt saan tilaisuuden viedä tätä hanketta täysillä eteenpäin.

Apuraha antaa Halmetojalle mahdollisuuden keskittyä uuden mallin toteutukseen.

– Sekin on hienoa, että Taike myönsi nyt Pirkanmaalle pitkästä aikaa muotoilijalle kohdennetun puolivuotisapurahan. Tämä on ollut maakunnassa harvinaista herkkua.

Halmetoja suunnittelee ja valmistaa puisia huonekaluja ja sisustustuotteita. Studio Arto Halmetoja on toiminut Orivedellä 17 vuotta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?