Lune Groupille ruotsalainen enemmistöomistaja vientiä vauhdittamaan – pääkonttori pysyy Juupajoella, Heli Kurjanen jatkaa johdossa

Heli Kurjanen

Heli Kurjanen on palkittu moneen kertaan, onhan hän pienestä alusta luonut merkittävän vientiyrityksen, eikä aio vieläkään alkaa levätä laakereillaan. Tässä hän iloitsee syksyllä 2017 valtakunnallisesta Vuoden yrittäjä -palkinnosta. Arkistokuva: Heli Rahkonen

Juupajoelta yli sataan maahan kuukautiskuppien vientiä harjoittavan Lunetten taustayritys Lune Group oy on saamassa ruotsalaisen enemmistöosakkaan. Kauppa tehdään parin viikon kuluttua, ja siitä ilmoitettiin perjantaina. Pörssiyhtiö Peptonic Medical ostaa noin 73 prosenttia Lune Groupin osakkeista.

Yrityksen pääkonttori pysyy kuitenkin edelleen Juupajoella, ja Lunetten perustaja Heli Kurjanen jatkaa toimitusjohtajana. Uudelta ruotsalaiselta pääomistajalta on luvassa merkittäviä lisäresursseja ja tukea viennin vauhdittamiseen.

– Meillä on ollut ollut aika kunnianhimoiset kasvutavoitteet jo pidemmän aikaa, ja jo viime vuoden puolella aloimme miettiä ratkaisuja rahoituspuoleen. Otimme avuksemme Helsingissä toimivan kasvurahoitukseen ja yrityskauppoihin erikoistuneen Initia oy:n, joka työkseen etsii kumppanuuksia. Useammankin ehdokkaan kanssa keskusteluja käytiin, mutta ruotsalaiset olivat paras kumppani. Meillä on paljon synergiaetuja ja päästään nopeimmin vauhdittamaan vientiämme heidän kanssaan.

Molempien tuotteita käytetään naisen alapäässä

– Näen, että tästä on paljon hyötyä. Heillä on hyvä tuotevalikoima, joka tukee meidän tuotteita. Ruotsalaisyrityksen tärkein tuote on limakalvojen kuivuuteen tarkoitettu hormoniton vaginavoide, ja heillä on muitakin tuoteinnovaatioita siihen liittyen, Kurjanen kertoo.

Hänen mukaansa Peptonic Medicalin taustalla on kovan luokan bisnesosaajia. Luvassa on sekä rahoitusta että oppia. Lunetten tiimi, johon kuuluu 13 tekijää Suomessa ja kaksi ulkomailla, säilyy entisellään ja jossakin vaiheessa varmasti kasvaakin.

Viime ajat Lunetten väkikin on tehnyt etätöitä, eikä Heli Kurjasen mukaan heillä ole kiirettä palata yhteen. Työntekijöistä 11 on käynyt säännöllisesti Juupajoella töissä, mutta tiimin kanssa aiotaan kuulostella ensi viikolla, miten jatketaan. Globaali tiimi on viihtynyt etätöissä, ja Kurjanenkin sanoo työnteon olleen etänä jopa tehokkaampaa kuin aiemmin. Ihan nopeasti ei etätyömallia siis olla purkamassa, jo turhien riskienkin välttämiseksi.

Suomen tiimin lisäksi yrityksen some-näkyvyydestä vastaava asuu Australiassa ja Saksassa toimii saksankielisen alueen myynnistä vastaava oma ihminen, suomalaistaustaisia hekin. Saksa on tärkeä myyntialue, eikä siellä englanniksi pärjää.

– Nyt tulee mukaan myös Skandinavian tiimi. Netin välityksellä pystytään pitkälti asioita hoitamaan. Ihan alussa ruotasalaisomistus ei näy mitenkään, sitten aletaan yhdistää voimia esimerkiksi taloushallinnossa ja saadaan paljon apua kansainvälistymiseen. Onhan heillä jälleenmyyjiä ympäri maailmaa ja tuotekehityspuolella paljon uniikkia.

”Ei Lunette täältä mihinkään lähde”

– Ruotsalaisetkin totesivat täällä käydessään, että tämä on hieno paikka tehdä töitä. Ei Lunette täältä mihinkään lähde, ja myös valmistus pysyy Suomessa, toimitusjohtajana jatkava Heli Kurjanen sanoo.

Tämä on epäilemättä huojentava uutinen myös Juupajoen kunnalle, onhan Heli Kurjasen 15 vuotta sitten perustama yritys ollut etenkin vientikauppaan laajennuttuaan huomattava veronmaksaja.

– En ole missään tapauksessa jättämässä Juupajokea. Juuri viime syksynä ostin Salokunnasta maatilan, johon kuuluu ihana vanha hirsitalo! Tämä on kotini, ja täällä viihdyn varmasti loppuikäni, Heli Kurjanen sanoo.

Lunette on hänelle kuin rakas lapsi, jota hän on ideasta asti ollut viemässä eteenpäin. Siksi hänellä ei ole mitään halua vetäytyä sivuun.

– Minulla on edelleen tähän ihan valtava palo, ja nyt saadaan tukea sellaisilta ihmisiltä, jotka ovat oikeasti vieneet kuluttajatuotteita globaaleille markkinoille ja pystytään heidän avullaan vähän mutkia oikaisemaan. Tähän asti on jouduttu itse etsimään toimintatavat, miten erilaisten firmojen kanssa toimitaan. Esimerkiksi tavaramerkkiasiat ovat vaatineet opettelemista.

Kurjanen alkoi kehittää ja teettää Suomessa silikonista uudenlaisia kuukautiskuppeja, koska ei aikanaan ollut tyytyväinen netistä tilaamiinsa versioihin. Nyt Lunette on alan yritysten kärjessä ja harvoja kuluttajatuotteilla vientikauppaa harjoittava suomalaisyritys.

Puolukkapäivät ja suoraa puhetta naisten intiimiasioista

Yritys on markkinoinut aina tuotteitaan puhumalla asioista avoimesti niiden oikeilla nimillä ja rikkomalla tabuja. Ihan kaikkialla tämä ei onnistu, ja joudutaan olemaan häveliäämpiä, vaikkapa muslimimaissa.

– Emme halua jatkaa häpeilyn ketjua, mutta myönnytyksiä on joissakin kulttuureisssa jouduttu tekemään.

Kotimainen kuukuppi, jota valmistetaan karkkiväreissä, on tuonut Heli Kurjaselle monia merkittäviä palkintoja. Nytkin on yksi ehdokkuus käsillä. Hänet on nimetty Suomen edustajaksi Nuorkauppakamareiden Nuori vaikuttaja -kilpailuun, ja syksyyn mennessä selviää, tuleeko kutsu Japaniin kansainväliseen loppukilpailuun.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?