Koulujen lähiopetusviikot tuovat turvallista arkea poikkeusolojen epävarmuuden keskelle

Rovastinkangas lähiopetus

Rovastinkankaan koulun 3-4-luokkien lähiopetusryhmässä on ollut viime viikkoina väljää. Torstaina ryhmän koko kasvaa, mutta samalla pöydät ryhmitellään luokassa erilleen toisistaan. Kuva: Juha Jäntti

Oriveden koulut ovat valmiit torstaina alkavaan lähiopetukseen. Tavallista väljemmät tilat turvavälien takaamiseksi ovat järjestettävissä. Oppilaskuljetuksissa pystytään toteuttamaan täysimääräiset turvavälit vain osassa kyytivuoroista.

– On tärkeää, että oppilaat saavat tuntea itsensä tervetulleiksi kouluun kaiken epävarmuuden keskellä. Koulussa selvitellään oppilaiden hyvinvointia sekä oppimisen ja koulunkäynnin tuen tarpeita. Ryhmän yhteisiin keskusteluihin opettajan kanssa tulee varata tarpeeksi aikaa, kasvatus- ja opetusjohtaja Mia Mattila painottaa.

– Olemme rehtorien kanssa pohtineet, miten turvavälit voidaan järjestää eri kouluissa. Otamme oppilasryhmille käyttöön koulujen luokkatilojen lisäksi liikuntasalit, kirjastot sekä taide- ja  taitoaineiden luokat.

Järjestelyjä helpottaa se, että Orivedellä ei ole todella suuria opetusryhmiä, ja luokat ovat tilavia. Joitakin isompia ryhmiä jaetaan, mutta tämä ei ole tilojen riittävyyden kannalta ongelma.

– Esimerkiksi Rovastinkankaalla on kahden opettajan yhteisopetusryhmiä, joissa koko vuosiluokan oppilaat opiskelevat yhdessä. Nämä ryhmät jaetaan eri luokkatiloihin.

Ulkona oppiminen kuuluu jokaisen koulun toimintaan. Joillakin kouluilla on luokkakohtaiset välituntialueet. Osa kouluista porrastaa välituntiaikoja, jotta piha-alueella olisi kerrallaan vähemmän oppilaita.

Ruokailut järjestetään porrastetusti, ja riittävistä turvaväleistä huolehditaan koko ruokailun ajan. Ruuan jakeluun tulee tavallista suurempi joukko aikuisia. Koulujen siivous tapahtuu tehostetusti. Käytössä ovat kertakäyttöiset käsipyyhkeet, käsidesit ja hygieniaan liittyvät ohjejulisteet.

– Oppilaskuljetukset ajetaan pääasiassa normaalilla kalustolla. Turvavälejä ei pystytä valitettavasti takaamaan kaikissa vuoroissa. Autot siivotaan ja desinfioidaan tavallista huolellisemmin.

Jos huoltajat epäröivät laittaa lapsensa oppilaskuljetukseen, heille tarjotaan mahdollisuutta huolehtia lapsensa kuljetuksesta myös itse. Jos oppilas on koulumatkaetuuden piirissä, huoltajat voivat anoa koulumatkatukea, joka on 20 senttiä kilometriltä.

Oriveden alakouluissa on käynyt lähiopetuksessa poikkeustilan aikana 40–50 oppilasta. Lähiopetus on ollut tarjolla esikoululaisille, 1–3-luokkalaisille ja erityistä tukea tarvitseville oppilaille.

Kaikki ala- ja yläkoulujen oppilaat eivät tule kevään aikana lähiopetukseen. Huoltajat ovat hakeneet vapautusta kouluopetuksesta yhteensä noin 130 oppilaalle.

Kouluissa ei järjestetä isoja yhteistilaisuuksia eikä kevätjuhlia. Tilalle suunnitellaan etäjuhlallisuuksia. Viimeinen koulupäivä on lauantai 30. toukokuuta. Tuolloin luokat voivat juhlia omissa ryhmissään. Huoltajia ei voi kutsua mukaan näihin juhlahetkiin.

Turvallista rutiinia, henkistä hyvinvointia

Rovastinkankaan ja Karpinlahden koulujen rehtori Teppo Honkonen totesi maanantaina, että lähiopetusvaiheen toimintamallit ovat jo kutakuinkin tiedossa. Ensimmäiset tiedotteet lähtivät Wilman kautta koteihin sunnuntaina.

– Porrastamme mahdollisimman paljon kaikkea toimintaamme. Järjestämme luokille omia välituntialueita, ja oppilaat ovat muutenkin tekemisissä vain omien ryhmiensä kanssa.

Ruokailu on Rovastinkankaalla oma pieni haasteensa, koska kävijöitä on paljon. Tavoitteena on ruokailla siten, että vain yksi luokka on kerrallaan yhdessä tilassa.

– Yleisesti ottaen tilat kyllä riittävät väljempäänkin olemiseen ja työskentelyyn. Jos omat tilamme loppuvat, saamme tarvittaessa lisää Tredun puolelta.

Pienemmässä Karpinlahden koulussa mietitään sisääntulojen järjestämistä. Talossa on kolme sisäänkäyntiä, joten ryhmät voivat käyttää kulkemiseen eri ovia. Karpinlahden yhdysluokkia ei tarvitse jakaa pienemmiksi ryhmiksi.

– Puutteena Karpinlahden osalta on se, että oppilaat eivät tule aluepäivinä Rovastinkankaalle. Normaalisti Karpinlahden oppilaat käyvät tiistaisin taito- ja taideaineiden tunneilla Rovastinkankaalla.

Kummassakin koulussa suositaan ulkoilua ja ulkona oppimista. Koulutyötä tehdään niiltä osin kuin se on perusteltua. Muutoin teemana on yhdessä oleminen, yhteisöllisyys.

– Kuuntelemme oppilaiden tuntoja. Haemme näistä viimeisistä koulupäivistä turvallista rutiinia ja henkistä hyvinvointia. Olemme varanneet muutamia rästipäiviä sitä ajatellen, että joillakin oppilailla voi olla tarvetta kerrata etäopetusjakson aikaisia asioita.

– On hyvä, että saamme vielä lähiopetusjakson, vaikka siinä onkin omat järjestelynsä. Saamme laittaa yhdessä lukuvuoden pakettiin. Oppilaille on henkisesti tärkeää nähdä vielä kavereita ja opettajia. Tietysti toivomme, että yhdessä olemisesta ei seuraa merkittävästi enempää sairastumisia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?