Valmiit villasukat tuovat lämpöä ja kiitoksen arvokkaasta työstä – ensimmäiset 20 paria toimitettiin Oriveden terveyskeskukseen

Orivesiläiset ottivat Kärkitaistelijat-kampanjan omakseen ja valmistivat villasukkia sairaanhoitajille ja lääkäreille. Reilun parinkymmenen sukkaparin lahjoitus toimitettiin Oriveden terveyskeskukseen huhtikuussa. Kuva: Sanna Pirttinen

Valtakunnallinen Kärkitaistelijat-kampanja on innostanut käsityöihmisiä Orivedellä neulomaan ja lahjoittamaan kasoittain villasukkia oman sairaanhoitopiirin lääkäreille ja sairaanhoitajille. Ympäri Suomea levinneen hyväntekeväisyystempauksen on ideoinut Jonna Nordström, jonka neuleharrastajat tuntevat suosituista villasukkamalleista.

– Kampanjan ensisijaisena ajatuksena on lahjoittaa sukkia isojen sairaaloiden koronaosastojen sairaanhoitajille ja lääkäreille, jotka työskentelevät epidemian etulinjassa. Oriveden terveyskeskuksessa ei ole varsinaista koronaosastoa, mutta koronavirustilanne on yhtä lailla vaikuttanut paikallisen terveyskeskuksen toimintaa ja halusimme ensin toimittaa sukkia tänne, orivesiläinen neuleharrastaja Sanna Pirttinen taustoittaa.

Orivedellä kampanjan vastuukerääjinä toimivat Pirttinen ja Tea Humppi. Heidän lisäkseen valmiita villasukkia voi toimittaa toukokuun ajan myös Taitokeskukseen, josta ne kulkeutuvat eteenpäin.

– Ei tämä epidemia ihan sormia napsauttamalla katoa, joten keräämme Sannan kanssa sukkia ainakin kesäkuun alkuun asti, varmaan sen jälkeenkin, joten neulomiseen on vielä hyvin aikaa, jos kuuli kampanjasta vasta nyt, Humppi sanoo.

Orivesiläiset ovat osallistuneet sukkatalkoisiin ihailtavan innokkaasti, ja reilun parinkymmenen sukkaparin lahjoitus toimitettiin paikalliseen terveyskeskukseen vain kaksi viikkoa ensimmäisen Facebook-postauksen jälkeen. Nyt paikallista kampanjointia jatketaan keräämällä sukkia TAYS:iin, jossa työskentelee arviolta 400 hoitajaa.

– Tampereella toimii myös muita kampanjakerääjiä, joille toimitamme Orivedellä valmistuvat sukat. Ensimmäisen, kymmenen parin sukkatoimituksen, olen jo vienyt, Pirttinen kertoo.

Pirttinen muistuttaa, ettei valtavasta lukumäärästä pidä lannistua.

– Jokainen neuloo omaan tahtiinsa. Mielestäni ei pidä murehtia sitä, kuinka monta paria joku toinen neuloja on ehtinyt tehdä tai ajatella, ettei yksittäisellä parilla ole merkitystä. Jokainen pari merkitsee ja on ehdottoman tervetullut, hän painottaa.

Halutessaan lahjoitettaviin villasukkiin voi silmukoida tai neuloa sydämen, joka on kampanjan tunnus. Kuva: Sanna Pirttinen

Sydän sukassa on vapaaehtoinen piriste

Humpin mielestä kampanjan teema istuu erityisen hyvin Orivedelle, joka on tunnettu villasukistaan.

– Villasukkakaupunkina ja neulojien paratiisina olisi upeaa, jos Orivedeltä lähtisi TAYS:iinkin läjäpäin sukkia. Kaikki rakastavat villasukkia. Lisäksi neulominen on hyvin terapeuttista ja hyvää ajanvietettä. Mikäs sen parempaa puuhaa, kun katsoo tuota ulkona vihmovaa tuulta ja räntää, Humppi vinkkaa.

Käytännössä kaikenlaiset sukat ovat tervetulleita, kunhan ne on tehnyt itse. Halutessaan sukkiin voi neuloa tai silmukoida sydämen kuvastamaan Kärkitaistelijat-kampanjaa.

– Aivan tavalliset, yksiväriset sukat ovat yhtä tervetulleita kuin koristeellisemmat parit. Riittää, että sukat lämmittävät jalkoja. Ajatus on tässä kampanjassa se pääasia, Humppi sanoo.

Valmiit sukat on varustettava tulostettavalla vyötteellä tai erillisellä kortilla, josta käy ilmi sukkien koko, käytetty lankalaatu, sukkien pesuohje ja onko sukat valmistettu kissa- tai koirataloudessa. Lisäksi sukat on pakattava muovisiin minigrip-pusseihin, joissa niitä säilytetään vähintään 72 tuntia ennen vastaanottajalle luovuttamista.

– Mahdollisten tartuntariskien vuoksi olemme todella tarkkoja, ettei sukkia toimiteta tätä aiemmin, Humppi toteaa.

Yhteishankkeet ruokkivat neuloosia

Villasukkakampanjaan osallistuminen oli itsestäänselvyys neulomisesta nauttiville tekijöille. Humppi luonnehtii itseään sekä Pirttistä neulomiseen hurahtaneiksi opettajiksi.

– Itse asiassa olen aika hidas neuloja, sillä olen neulojana nautiskelija. Tykkään neuletöissä haastaa itseäni ja työskennellä oman fiiliksen ja inspiraation mukaan. Puikoilla on kuitenkin aina jokin työ kesken.

Humppi paljastaa hurahtaneensa neulomisen maailmaan vasta pari kolme vuotta sitten.

– Aiemmin olin käsitöiden saralla ihan peukalo keskellä kämmentä. Sitten päätin tietoisesti opetella kantapään tekemisen Youtubea katsomalla. Sen jälkeen huomaisin, ettei se niin kamalaa ollutkaan.

Pirttinen on puolestaan harrastanut neulomista monta vuotta. Hän nauttii käsillä tekemisestä ja sukkaa kutoessa kaikki muu unohtuu.

– Aiemmin neuloosini oli kausittaista. Innostus alkoi syksyllä hyvissä ajoin ennen joulua ja hiipui alkuvuodesta. Nykyään neulon intohimoisesti vuoden ympäri. Erilaisista yhteisneulomisprojekteista on tullut villitys ja olen itsekin innostunut niistä. Ne ovat hauskoja.

Ympäri vuoden neulomista harrastava Sanna Pirttinen on osallistunut kampanjaan valmistamalla sekä miehille että naisille sopivia villasukkia. Kuva: Sanna Pirttinen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?