Eräjärven museorakennukset kohentuvat Museoviraston avustuspotilla

Eräjärven kotiseutumuseo

Eräjärvi-seura käyttää Museoviraston myöntämää hankerahaa Rosellin talon katon kunnostukseen. Seuran puheenjohtaja Tarmo Grönqvist kuvattuna Eräjärven kotiseutumuseon pihalla syksyllä 2019. Kuva: Juha Jäntti

Museovirasto on myöntänyt 5 000 euron hankeavustuksen Eräjärvi-seura ry:lle kotiseutumuseon rakennusten kunnostamiseen.

Eräjärvi-seuran lisäksi Museovirasto jakoi hankeavustusta 94 muulle paikallismuseolle. Myös Längelmäki-seura sai 5 000 euroa Längelmäen kotiseutumuseon rakennusten korjauksiin ja esineistön luettelointiin.

Eräjärvi-seuran puheenjohtaja Tarmo Grönqvist kertoo, että alkuperäisestä 9 000 euron hankeavustussuunnitelmasta jouduttiin karsimaan pois ilmalämpöpumpun ja bio-wc:n osto.

– Museovirasto on erittäin tarkasti määritellyt, mihin hankeavustusta saa käyttää. Avustussumman käyttöä kontrolloidaan, ja Museovirasto varmistaa kunnostustöiden päättyessä, että raha on käytetty oikeaoppisesti. Tampereen Vapriikista on nimetty perinnerakennusmestari ohjaamaan ja valvomaan hankettamme, Grönqvist selvittää.

Paikallismuseoiden hankeavustus on tarkoitettu hankkeiden osarahoitukseksi. Myönnetty tuki voi olla enintään 80 prosenttia hankkeen hyväksytyistä kokonaiskustannuksista.

– 5 000 euron hankeavustuksemme siis edellyttää vähintään 6 400 euron edestä mukaan luettavia kuluja, Grönqvist tarkentaa.

Kunnostusurakka etenee sähkötöillä ja kattoremonteilla

Eräjärvi-seuran hankeavustus käytetään testamenttilahjoituksena perityn Rosellin talon ja sen pihapiirin rakennusten kohentamiseen. Hankerahat on käytettävä kokonaisuudessaan kuluvan vuoden aikana.

­ ­- Kolmen rakennuksen katto täytyy korjata. Esimerkiksi vanhassa aitassa on niin pahat katto-ongelmat, että katto täytyy rakentaa osittain uusiksi. Päärakennuksen tiilikatto on puolestaan pahasti sammaloitunut ja kahvelit vuotavat.

Tehtävää siis riittää, että testamenttilahjoituksena saadut rakennukset saadaan siihen käyttöön, johon niitä on suunniteltu. Kunnostustöiden keskiössä oleva päärakennus avaa kesän alussa ovensa kotiseutumuseona.

Grönqvistin mukaan kunnostusurakka on jo aloitettu sähkötöillä.

– Sähköt on saatu uudistettua päärakennuksen osalta. Rakennuksista on paljastunut vanhoja kaapelointeja ja muita virityksiä, jotka eivät enää täytä turvallisuussäädöksiä.

Tukisummalla ei saa kustantaa talkootyötä, mutta Grönqvist on tyytyväinen, että Museovirasto myönsi yhdistykselle talkoovakuutuksen ja varoja talkoolaisten ruoka- ja juomahuoltoon.

Täydellä tohinalla kunnostustyöt talkooporukoiden voimin aiotaan aloittaa ensi viikolla.

– Tähän asti olemme olleet odottavalla kannalla, miten koronatilanne ja siihen liittyvät rajoitukset muuttuvat. Olimme pitkään epätietoisia, että saadaanko museota tänä kesänä auki ollenkaan. Nyt museot saavat avata kesäkuun alussa.

Eräjärven kotiseutumuseo

Talkooväkeä Eräjärven kotiseutumuseon päärakennuksen pirtissä syksyllä 2019. Kuva: Juha Jäntti

Uudistuksen tuulia Kivimuseolla

Rosellilta perittyjen rakennusten lisäksi Eräjärvi-seura tekee samanaikaisesti remonttia Kivimuseon tiloissa.

– Kivimuseota uudistetaan ja sinne tehdään uusia vitriinitiloja synteettisten jalokivien kokoelmaa varten, Grönqvist paljastaa.

Uutta näyttelytilaa Kivimuseoon saadaan, kun tiloissa säilytyksessä olleet kotiseutumuseon tavarat siirretään niille tarkoitetuille paikoille Rosellin taloon.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?