Pleksit paikoilleen, tarroja ja teippejä lattiaan – kohta pääsee lainaamaan Orivedelläkin!

Oriveden kirjasto

Kirjaston palvelutiskille on saatu kaksi pleksisuojaa, jotka ovat Henna Kaukoniemen mukaan tarpeeksi korkeita, jotta pidempikin asiakas jää sen taakse. Kuva: Juha Jäntti

Oriveden vs. kirjastotoimenjohtaja Henna Kaukoniemi oli päästänyt joukkonsa täksi viikoksi lomille, joten Orivedellä aineiston uloslainaus päästään aloittamaan vasta maanantaina. Vähän piti muutenkin paikkoja valmistella.

Tarpeeksi korkeat suojapleksit tiskille löytyivät nopeasti paikallisesta liikkeestä, eikä mennyt kuin pari tuntia tilapalvelun miesten ilmaantumisesta kirjastoon, kun pleksit olivat jo saman päivänä paikoillaan.

Viikon mittaan saatiin sitten myös teippejä ja tarroja, joilla lattiaan merkittiin turvavälit ja sallittu liikkumisalue.

Oriveden kirjasto

Vs. kirjastonjohtaja Henna Kaukoniemi asettelee varattujen kirjojen kärryä sopivalle paikalle kirjojen noutoa varten. Niiden lainauksen toivotaan tapahtuvan ensisijaisesti itsepalveluna automaatilla. Kuva: Juha Jäntti

Palvelua ainakin aluksi neljä tuntia päivässä

Lainaustoiminta aloitetaan pienimuotoisesti, ja mahdollisuutta tarjotaan neljä tuntia päivässä, kello 11–15. Käytössä on vain rajattu osa kirjastosalia eli varausten itsepalvelunouto, uutuus- ja esittelypöydät sekä palautettujen kirjojen hylly.

Lukusali ja asiakastietokone eivät siis ole vielä käytettävissä, eikä hyllyjen väliin pääse tekemään löytöjä. Turvavälien takia sisään pääsee vain muutama asiakas kerrallaan, eli omaa vuoroa saattaa joutua odottelemaan aulassa – riittävän harvassa on syytä seisoskella sielläkin.

– Puhelin on viikolla soinut kovasti ja ihmiset ovat kyselleet, koska pääsee hakemaan lisää luettavaa, kertoo Henna Kaukoniemi. Myös hygieniajärjestelyjä häneltä on etukäteen tiedusteltu taajaan.

Eräjärvellä aloitetaan vasta kesäkuun alussa

Kaikki muut kirjaston tilat ja toiminnot avataan 1. kesäkuuta, mutta pääseepä edes rajatusti lainaamaan. Eräjärvellä kaikki toiminta alkaa vasta kesäkuun alusta, sitäkin ehdittiin jo kysellä.

Kun valtioneuvosto viikon alkajaisiksi maanantai-iltana ilmoitti, että kirjojen ja muiden aineistojen uloslainaaminen kirjastoista sallitaan välittömästi, jo seuraavana päivänä oli esimerkiksi Tampereen pääkirjasto Metson ovella sata ihmistä pyrkimässä sisään.

Aivan sormia napsauttamalla ei lainausta päästy aloittamaan, ja uloslainauksen valmisteluissa kirjastot etenivät omassa tahdissaan.

Oriveden kirjasto

Varatut kirjat tunnistetaan poikkeusaikana lappujen numeroista, sillä varaajien nimiä ei saa laittaa yleisesti näkyville. Varausnumero on mukana kirjan tilaajalle lähetetyssä viestissä. Kuva: Juha Jäntti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?