Orivesiläisistä yksinyrittäjistä 60 on hakenut tukea – hakuaikaa on kuitenkin runsaasti jäljellä

Työ- ja elinkeinoministeriön yksinyrittäjille suunnattua tukea on Orivedellä tähän mennessä hakenut 60 yrittäjää. Tuki on valtion rahaa, jonka jakamisesta vastuu on annettu kunnille. Orivedellä yksinyrittäjien tuen valmistelusta vastaa elinvoimapalvelut ja lopulliset tukipäätökset tekee elinvoimajohtaja Pirkko Lindström.

– Hyväksyttyjä tukipäätöksiä on nyt tehty 31 kappaletta eli yhteensä 62 000 euroa on jo laitettu maksuun. Osa hakemuksista odottaa vielä lisäselvityksiä ja täsmennyksiä, Lindström kertoo.

Yksinyrittäjän tuessa on kyse 2 000 euron suuruisesta kertakorvauksesta. Se voidaan myöntää yksinyrittäjän toiminnan harjoittamisesta johtuvien menojen kattamiseen. Tarkoituksena on auttaa yrittäjiä selviytymään koronakriisin liiketoiminnalle aiheuttamista vaikeuksista ja siten mahdollistaa yrityksen toiminnan jatkuminen.

– Yrittäjän on hakemuksessaan osoitettava, että yrityksen liikevaihto on koronan vuoksi laskenut yli 30 prosenttia. Näitä dokumentteja hakemuksista vielä puuttuu, Lindström mainitsee.

Yksinyrittäjä voi hakea avustusta yrityksen kotikunnasta. Väärän kuntaan lähetetty hylätään automaattisesti ja tällaisia päätöksiä Lindströmkin on tehnyt. Kaiken kaikkiaan Orivedellä on 362 yksinyrittäjää.

Yhteisen alustan kautta

Pirkanmaalla kunnat ryhtyivät nopeasti yhteistyöhön, kun tieto kuntien roolista avustusten jakajina vahvistui.

– Kunnilla on yhteinen nettialusta, jonka kautta hakija ohjataan kuntakohtaiselle sivulle. Haku myös alkoi kaikissa Pirkanmaan kunnissa samaan aikaan. Järjestely on ollut hyvä, se on yhtenäistänyt hakumenettelyä, parantanut neuvontaa ja tulee helpottamaan hakemusten arkistointia kunnassa, Lindström sanoo.

Yleisesti tuki on saanut yrittäjiltä myönteisen vastaanoton. Lindström iloitsee myös siitä, että Työ- ja elinkeinoministeriö löysi kunnat yhteistyökumppaneikseen.

– Tämä on ollut hieno avaus sille, kuinka kunnat ja valtio voivat tehdä yritysasioissa yhteistyötä. Uskon, että yksinyrittäjille kunta on juuri se luontevin ja tutuin kumppani, Lindström lisää.

Yksinyrittäjien valtionavustusta voidaan myöntää 16.3.2020 – 31.8.2020 välisenä aikana aiheutuneiden kustannusten korvaamiseksi. Tukea voi hakea syyskuun loppuun saakka.

Valtio on varannut yksinyrittäjien tukeen yhteensä 250 miljoonaa euroa. Kuntien osuus määräytyy siinä suhteessa, kuinka paljon niissä on yksinyrittäjiä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?