Nuohooja saa mennä vain kiireellisiin kohteisiin, totuttuja vuosittaisia nuohousaikatauluja ei voi nyt noudattaa

Nuohous poikkeustilan aikana.

Nuohooja saa mennä poikkeusolojen aikana vain kohteisiin, joissa nuohouksella on todella kiire. Nuohoustyönjohtaja Janne Leppänen puhdisti pihasaunan hormeja Hirsilässä.

Koronaepidemia rajoittaa vahvasti nuohoustoimintaa. Sisäministeriö suosittaa, että nuohouksia siirretään myöhempään ajankohtaan mahdollisimman laajasti. Vain todella pakottavat ja kiireelliset kohteet on lupa hoitaa.

– Tilanne on vienyt työt todella vähiin. Ohjeistuksen mukaisesti vältämme nyt menemistä koteihin. Siksi keväälle ja kesälle suunniteltuja käyntejä siirtyy nyt paljon ensi syksyyn ja talvikaudelle, arvioi nuohoustyönjohtaja Janne Leppänen nuohouspalveluja tarjoavasta Leal oy:sta.

Leppänen kävi maanantaina tekemässä nuohouksen Kalervo Kihlakasken asuinrakennukseen ja pihasaunaan Hirsilässä.

– Edellisestä nuohouksesta tuli vuosi täyteen jo helmikuussa. Nyt hormit alkoivat olla jo sen verran tukossa, että en uskaltanut enää sytyttää tulia. Emme voineet jättää nuohousta enää pidemmälle,  Kihlakaski kertoi.

Nuohouskäynti on pakollinen, jos tulisija tai hormi ei vedä tai toimi muutoin kunnolla. Tästä voi tulla sisätiloihin savun hajua ja jopa häkävaara.

Jos tulisijan tai savuhormin ympärillä olevat rakenteet kuumenevat epätavallisen paljon, taikka tulisijaan tai savuhormiin ilmestyy vaurioita, tulisijan käyttö pitää lopettaa välittömästi.

Nuohousalan Keskusliitto ohjeistaa poikkeusoloihin liittyen, että nuohouspalvelujen markkinointia on syytä välttää. Jos nuohooja arvioi, että nuohous on välttämätön, työ tehdään erityisjärjestelyin. Asiakkaan pitää olla eri huoneistossa tai ulkosalla nuohouksen ajan. Nuohooja huolehtii hygieniasta tehostetusti.

– On usein mahdollista, että talon väki odottelee ulkosalla nuohouksen ajan. On ihmisiä, joiden mielestä tällainen varovaisuus ei ole tarpeen. Noudatan kuitenkin tätä toimintatapaa nyt poikkeuksetta, muutoinkin kuin vain ikäihmisten kohdalla.

Leppäselläkin on paljon asiakkaita, jotka odottavat saavansa nuohouspalvelun joka vuosi samaan aikaan, jopa päivälleen. Viesti on nyt se, että nuohoojat eivät liiku kylillä oma-aloitteisesti. Jokainen tilaus selvitetään tapauskohtaisesti, onko kyseessä todella niin kiireellinen tarve, että nuohoukseen on aihetta.

Säännösten mukaan vakinaisten asumusten tulisijat ja hormit pitää nuohota vuosittain. Vapaa-ajan asunnoissa väli on kolme vuotta.

– Normaali nuohouskierto häiriintyy nyt monin paikoin pahasti. Kun kesämökkien nuohouksia siirtyy laajalti kesältä eteenpäin, ensi syksy ja talvi tulevat olemaan todella kiireistä aikaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?