Kirjaston palautusluukku taas käytössä – lainauksen aloitus täsmentyy pian

Merja Mikkola päällystää tiskillä kevään uutuuskirjoja. Kärsineitä kirjoja on myös ehditty sulkuaikana paikkailla. Kuva Juha Jäntti.

Oriveden kirjaston palautusluukku avattiin huhtikuun puolivälissä heti, kun tuli lupa alkaa käsitellä palautuksia.

Maanantai-iltana pääministeri Sanna Marin kertoi, että kirjastojen lainaustoiminta voidaan aloittaa välittömästi, ja sisätilat saa avata kesäkuun alusta ”hallitusti ja asteittain”.

Lainausta ei kuitenkaan pystytä kirjastoissa polkaisemaan käyntiin sormia napsauttamalla, koska henkilökuntaa on lomilla, lomautettuna ja kuntien muissa tehtävissä.

Tiistaina päivällä kuullaan aluehallintoviraston edustajia, ja tietoa sekä lainauksesta että varsinaisesta avaamisesta tulee heti, kun suunnitelmat saadaan päivitettyä. Ei siis kannata vielä lähteä kirjaston ovia kolkuttelemaan, vaan odottaa lisätietoa.

Palautusten jakautuminen pidemmälle ajalle helpottaa

– Alussa palautuslaatikkoa piti tyhjentää useamman kerran päivässä. Olemme iloisia, etteivät kaikki odota ovien avautumiseen asti, silloin jäätäisiin vyöryn alle. Kävihän pelkästään kahtena viimeisenä aukiolopäivänä kirjastossa pitkälti noin 400 asiakasta ja meiltä lähti yli 4 000 lainaa, kertoo vs. kirjastotoimenjohtaja Henna Kaukoniemi.

Suljettujen ovien takana on käyty kokoelmaa läpi ja tehty paljon poistoja. Onpa ehditty korjatakin kirjoja, mikä helposti siirtyy kiireessä.

Tällä viikolla alkavat myös kirjaston kesälomat pyöriä, ja Kaukoniemi on koko viikon kirjastossa yksinään. Etäpäiviin ei ole varaa, kun pitää olla palautuslaatikkoa tyhjentämässä.

– Joka päivä on kello 10–14 ollut puhelinpäivystys, ja puhelin onkin soinut. Asiakkaat ovat kyselleet eräpäivistä, miten e-kirjoja lainataan ja mihin aineistoa voi palauttaa. Olemme lohduttaneet, ettei palauttamisella sinänsä ole kiire. Enemmän ihmiset jo kaipaavat lainattavaa, kun alkaa lukeminen loppua.

Kirjastokino, siis kirjaston sivuilta ladattavat elokuvat, on osoittautunut suosituksi. Niistä ei ole mahdollista saada kuntakohtaisia tilastoja.

Outo olo kirjastosakin, mutta moni idea edennyt toteutukseen

– Tosi oudolta täällä on tuntunut ilman asiakkaita, Henna Kaukoniemi tunnustaa.

Moni asia on kuitenkin nytkähtänyt eteenpäin. Henna Kaukoniemi sanoo, että hänelle on esitelty ideoita, hän on hyväksynyt ne ja etäpäiviltä palattuaan päässyt jo näkemään lopputuloksen.

– Kun lupauduin hoitamaan tämän opintovapaasijaisuuden, en arvannut, mitä kevät tuo tullessaan, hän naurahtaa.

Suljettujen ovien takana on tehty suursiivousta hyllyissä ja siirrelty kirjoja uusiin paikkoihin. Muun muassa keittokirjoille on luotu ihan oma ”keittokomero”, tosin ilman hellaa.

(Edit 5.5. klo 9.45 Anne Kotipuro: Jutun alkuun ennen väliotsikkoa lisätty tietoa valtioneuvoston päätöksestä ja sen toteutumisesta käytännössä sekä otsikkoa päivitetty.)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?