Ei kesätyöntekijää kunnalta kenkämuseoon eikä avustustakaan – Koskenjalan yhdistys yritti oikaisuvaatimustakin

Koskenjalan kenkämuseon työntekijätilanne on vielä levällään, ja avaamiseen on aikaa lyhimmillään enää runsas kuukausi. Kuva: Jaana Ala-Lahti.

Koskenjalan yhdistyksessä ollaan nyt koko lailla käärmeissään kunnan suuntaan. Koskenjalan kenkämuseoon ei saada aiempien vuosien tapaan kunnan palkkaamaa työntekijää, ja kunnan avustusten jaossakin jäätiin nuolemaan näppejä. Yhdistyksen aktiivit muistuttavat, että kysymys on kuitenkin Suomen ainoasta kenkämuseosta.

Yhdistys teki oikaisuvaatimuksen avustusten jaosta, koska sille ei lohjennut yhtään avustusta. Yhdistys haki alun perin kohdeavustusta 2 532 euroa, jolla maksettaisiin kunnan lupaaman työntekijän tuntimäärästä uupuvan lisähenkilön palkkaus. Perusavustusta ei varsinaisessa haussa anottu, koska yhdistys katsoi työntekijän palkkauksen jo olevan arvokas tuki kunnalta.

Museotyön oheen kaavailtu kuntamarkkinointia

Koskenjalan museolle oli jo yhteispalaverissa luvattu työntekijän palkkaus kolmeksi kesäkuukaudeksi, mutta vain 5 tunniksi päivässä. Työntekijän saanti olisi hoitunut kunnanjohtajan päätöksellä kuten ennenkin. Hän vei kuitenkin asian kunnanhallitukseen, joka maaliskuussa koronaan ja kesän epävarmaan tilanteeseen vedoten päätti, ettei työntekijän palkkaukseen anneta täyttölupaa.

Avustusta hakiessaan Koskenjalan yhdistys vielä uskoi saavansa kunnan palkkaamana työntekijän museolle kuten ennenkin. Tosin työntekijän työpanoksesta vain 25 viikkotuntia kohdistuisi museolle, loppu oli kunnassa ajateltu käytettävän Juupajoen markkinointiin. Museon jo eteenpäin ilmoitetun aukioloajan vuoksi tarve olisi kuitenkin 6,5 tuntia viitenä päivän viikossa, keskiviikosta sunnuntaihin.

– Ensi kesä on kaikin puolin arvoitus vielä, ja niin isot kuin pienet toimijat odottavat valtioneuvoston päätöksiä kesää koskevista rajoituksista. Moni tapahtuma on jo päätetty perua. Jollei isoja tapahtumia voida järjestää, miten käynee pienille? On tulossa monessa suhteessa kummallinen kesä, ja tämä on iso juttu myös kaupungeille ja kunnille, aprikoi kunnanjohtaja Jyri Lammela tilannetta.

Hyvinvointiavustuksia jaettiin 15 000 euroa

Juupajoen kunnan hyvinvointia edistävän toiminnan tukemiseen tarkoitetut avustukset olivat haettavina maaliskuussa. Vapaa-aikatoimen talousarviossa oli avustuksiin varattuna 15 500 euroa. Kunnanjohtaja teki viranhaltijapäätöksen avustusten jaosta huhtikuun alussa annettujen avustuskriteerien perusteella. Jaettujen avustusten yhteissummaksi tuli 15000 euroa.

– Nykyisten rajoitusten päättymistä emme tiedä, mutta oletamme, että kunta on valmis palkkaamaan työntekijän lupausten mukaan rajoitusten poistuessa. Silloin haemme edelleen 2 532 euron kohdeavustusta lisähenkilön palkkaukseen. Jos kunta ei rajoitusten poistuessakaan ole valmis palkkaamaan työntekijää, haemme 8 000 euroa ja yritämme itse hoitaa palkkauksen, yhdistyksen taloudenhoitaja Arja Larsson kertoo oikaisuvaatimuksessa.

Silloin oltiin vielä toiveikkaita palkkauspäätöksen muuttumisesta rajoituksien poistuessa.
Lisäksi Koskenjalan yhdistys haki oikaisuvaatimuksessaan myös perusavustusta 2000 euroa juokseviin kuluihin kuten vuokra, sähkö, museon esite ja nettisivujen uusiminen.

Katseet nyt TE-keskukseen, nuoria tulossa avuksi

Kesäksi tosin ollaan saamassa kolme nuorta museolle töihin kahdeksi viikoksi kerrallaan, kunnalta kaksi ja Osuuspankin tuella yksi. Heidän työjaksonsa eivät kuitenkaan riitä museon aukipitämiseen ajallisesti, vaikka heidän työpanoksensa muuten on museolle tärkeä.

Kunnanhallitus päätti maanantaina 20. huhtikuuta, että oikaisuvaatimus hylätään. Perusteluina olivat, että hyvinvointiavustukset on myönnetty voimassa olevien avustuskriteerien mukaisesti ja avustuksiin varattu määräraha on käytetty.

Jos museoita ylipäänsä saa kesäkuun alusta avata, Koskenjalan yhdistys pyrkii nyt työntekijän palkkaamiseen omin voimin. Museo aiotaan pitää jatkossakin auki keskiviikosta sunnuntaihin. Yksi oljenkorsi on vielä jäljellä: TE-keskuksen työvoimapalvelujen toivotaan löytävän museolle työntekijän palkkatuella.

– Näyttelyt kesäksi on jo sovittu kesäkuun alusta lähtien. Lisäksi museo täyttää 35 vuotta tänä vuonna, Arja Larsson sanoo.

Museon avaaminen lykkääntyy joka tapauksessa toukokuun lopulta kesäkuun alkuun. Kuitenkin museolle oli jo alkukesästä tulossa 4 bussilastillista vierailijoita, jotka kaikki on peruttu. Kenkämuseo on saatu mukaan Koillis-Pirkanmaan matkailukierrokseen, joka toi jo viime kesänä museoon entistä runsaamman yleisömäärän.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?