Tuulesta temmattua

Orivedelle suunnitteilla oleva tuulivoima-alue on kuluvan kevään aikana ollut yksi niistä puheenaiheista, joka on näkynyt vahvasti myös Oriveden Sanomien sivuilla. Uutisjuttujen lisäksi voimalahanketta on puitu useassa mielipidekirjoituksessa.

Reagointi ei ole poikkeuksellista: tuulivoimahankkeet aiheuttavat runsaasti keskustelua, minne tahansa niitä suunnitellaankaan.

Yle uutisoi maanantaina laajasta tuulivoimaloihin liittyvästä suomalaistutkimuksesta. Valtioneuvoston tilaamassa tutkimuksessa oli selvitetty tuulivoimaloiden infraäänten vaikutusta pitkäaikaisin äänimittauksin, kyselytutkimuksella ja fysikaalisin testein. Tarkoituksena oli selvittää, aiheuttavatko tuulivoimaloiden infraäänet terveyshaittoja.

Mittauksia tutkimusta varten on tehty Kurikassa ja Raahessa. Kummallakin paikkakunnalla on 17 voimalan tuulivoima-alue. Kaiken kaikkiaan mittauksia tehtiin 308 vuorokauden ajan. Mittauspaikkoina on ollut muun muassa taloja, joista asukkaat olivat muuttaneet tuulivoimasta saamiensa oireiden vuoksi pois.

Tutkimus osoittaa, että tuulivoimaloiden aiheuttama infraääni ei ole selitys niihin liitetyille terveyshaitoille. Infraääniä ei havaittu kuuntelukokeissa eivätkä äänet aiheuttaneet mittavissa olleita fysiologisia reaktioita.

Tutkimuksessa todetaankin, että oireilua voi selittää tuulivoimaloiden kokeminen häiritseviksi. Se taitaa olla piirre, jota ei tutkimusten avulla saada poistettua mistään sellaisesta asiasta, joka nostaa ihmisissä esiin vahvoja tunteita.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?