Jos ei Ylelle, niin ainakin YouTubeen – Oriveden yrittäjiltä oma videodokumentti yrittäjistä koronan kourissa

Jussi Teppola on toinen Koronastudiossa haastatelluista orivesiläisyrittäjistä. Hän ehti juuri alkuvuodesta avata Kampuksella tilausravintolan ja Hotelli Sointulan. Niidenkin toiminta on nyt pysähdyksissä koronan takia. Taustalla Birgit-vaimo, jolla on oma työnsä vahusten parissa.

Paikallisen tv-tuottajan Pekka Heikuran idea koronadokumentista useammalta Pirkanmaan paikkakunnalta ei Ylessä edennyt toteutukseen asti, jolloin yrittäjäyhdistys päätti itse toteuttaa dokumentin ja yrittäjien suulla kertoa heidän erilaisista tilanteistaan. Tehtiin Koronastudio.

Sen juontavat Oriveden Yrittäjien puheenjohtaja Kari Pekonen ja sihteeri Keijo Tikkanen. Kuvaajana toimi Juhamatti Vahdersalo. Kaupunkikin lähti hanketta tukemaan.

Pilottijakso on nyt purkissa ja julkisuudessa, ja jatkoakin kuulemma tulossa. Tarkoitus on saada mukaan eri alojen yrittäjiä.

Videolla myös kerrataan, mistä neuvoja ja tukea on saatavissa. Pirkanmaan kunnat ja yrittäjät ovat myös avanneet yhteisen numeron, johon voi murheissa soittaa. Yksin ei tarvitse jäädä murehtimaan.

Valtiolta tulevien yksinyrittäjän avustusten hoitavat kunnat, joilla on siihen yhteinen alusta verkossa. Yhden–viiden työntekijän yrityksiä avustaa ely-keskus ja sitä suurempia Business Finland. Lisäksi yrittäjät, joiden toiminta on loppunut kokonaan tai lähes kokonaan, on kesäkuun loppuun asti otettu työttömyysturvan piiriin.

Tilauskirja
tyhjeni äkkiä

Pitkän linjan ravintolayrittäjä Jussi Teppola kertoo omassa osuudessaan, että juhlapalvelun tilaukset peruuntuivat noin viikossa, mutta pian kolme vuotta toimineen ateriapalvelun kysyntä on tuplaantunut. Lisäksi noutoruokaa Vallesmannissa käy hakemassa useita kymmeniä päivässä. Päiväkummun kurssikeskuksen keittiöön ei ole kuitenkaan tekijöitä voitu palkata eikä juhlapalveluun kesätyöntekijöitä. Myös Kampuksen alueen hotelli ja ravintola juhlatiloineen ovat seis.

– Ehkä tällä selvitään rytäkän yli, eikä menetettyjä euroja kannata miettiä. Toistaiseksi on pystytty palkat maksamaan, mutta juhlapalvelussa jouduttiin lomautuksiin.

– Hyvä kun on monta hommaa, ei tarvitse lyödä hanskoja tiskiin, iloitsee Teppola, joka tietää, että monelta alan yrittäjältä on pudonnut pohja toiminnalta yhtenä kauniina päivänä. Ravintola-alan omassa some-ryhmässä on viestejä vaihdettu, mutta tukia hän ei ole ehtinyt toistaiseksi miettiä.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?