Työssä tuli vastaan jopa liikuttavia arjen kohtaamisia – Marjo Aspegren ikuisti orivesiläistä arkea kaupungin uusia nettisivuja varten

Orivesi, uudet nettisivut

Terveydenhoitaja Anne Hekkasen puheilla oli koko perhe, tässä perheen parivuotias tytär. Kuva: Marjo Aspegren

Kaupungin uusien nettisivujen kuvitukseen ei haluttu stailattuja, lavastettuja kuvatoimistokuvia, vaan aitoa paikallista kuvitusta. Asiakaspalvelutilanteista kuvia tilattiin valokuvaajan ammattitutkinnon loppusuoralla olevalta orivesiläiseltä Marjo Aspegrenilta, joka oli suorittanut osan harjoittelustaan kaupungilla.

Aspegren lähtikin innolla kuvaamaan aivan tavallisia arjen tilanteita esimerkiksi neuvolassa, kirjastossa, uimahallissa ja vanhusten asumispalvelussa.

– Koronaepidemian vuoksi projektin loppuvaihe jouduttiin vetämään vähän suunniteltua nopeammin. Onneksi aloitin jo marraskuussa, kun vuodenvaihteessa oli hyvää aikaa. Kuvasin muun muassa Oskon kahvakuularyhmää, kirjaston lukukoiraa ja kirjastoa muutenkin, neuvolakäyntiä ja uimahallin käyttäjiä sekä vanhusten asumispalveluita.

Liikuttavia kohtaamisia

Kaksi kuvauskeikoista oli erityisen vaikuttavia ja liikuttavia. Särkänkodissa joulun alla tunnelma oli Aspegrenin mukaan aivan erityislaatuinen.

– Myönteinen, lämmin, yllättävän vireä ja aktiivinen meno siellä oli. Kuvasin esimerkiksi tuolijumppaa, eikä pallonheitossa pallo juuri karannut. Myös henkilöstön ja asukkaiden kommunikointia ja vuorovaikutusta oli upeaa seurata, Aspegren kertoo.

Yhtä huikeaa oli käydä Kultavuoren koululla koronan jo puskiessa päälle 13. maaliskuuta. Kuudesluokkalaisten huoli ja epätietoisuus olivat käsinkosketeltavasti läsnä, kun varauduttiin koulun mahdolliseen sulkemiseen.

– Olin kuvaamassa kässä- ja musatunneilla, villasukkia sielläkin neulottiin. Ne näyttävät yhdistävän kaikenikäisiä. Käsienpesukuviakin otin muistuttamaan erikoisesta tilanteesta. Kyllä siinä itku pääsi, kun menin autoon.

Alkuun häntä vähän mietitytti, miten ihmiset mahtavat suostua lähikuviin, mutta se oli turhaa. Kuvattavat lähtivät innolla mukaan.

Intohimo on kasvanut

Valokuvaajan Aspegren kokee tutkintoa tehdessään monipuolistuneensa. Opinnoissa silmät ovat auenneet sille, miten laaja kuvaamisen kenttä oikeastaan on. Intohimo kuvaamiseen on vain kasvanut.

– Sain myös paljon teoriatietoa, ei vain tekniikasta vaan esimerkiksi kuvakulmista, kuvasarjojen rakentamisesta ja kuvaussuunnittelusta. Ennen tuli enemmänkin räiskittyä kuvia, suunnitelmallisuus ja pitkäjänteisyys ovat uutta. Sitä miettii enemmän, mitä tekee ja miten.

Hänen mielestään paikallisten kuvaaminen nettisivuille tarjosi ihanat lähtökohdat Oriveden oman brändin rakentamiselle hyvällä tavalla. Kuntien verkkosivuja katsellessaan hän on nähnyt myös selvästi ulkomaisten kuvatoimistojen kuvia, jotka eivät oikein toimi suomalaisessa ympäristössä.

Aspegren toimii päätyökseen Keliakialiiton järjestötyössä vapaaehtoistoiminnan asiantuntijana. Toissa syksynä hän haki opintovapaata ja lähti suorittamaan valokuvaajan ammattitutkintoa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?