Oriveden uudet nettisivut saadaan kesäksi – sivujen sisältö on kuvia myöten omaa tuotantoa

Uimahalli, kaupungin uudet nettisivut

Uimahallissa kuvattavana oli Taina Koskinen. Marjo Aspegren halusi uimahallissa ottaa kuvia vedenpinnan tasalta, joten hänkin puki uimapuvun päälleen. Kuva: Marjo Aspegren

Oriveden kaupungin kesäksi valmistuville uusille nettisivuille on haettu käytön helppoutta käyttäjäryhmien näkökulmasta katsoen ja EU-direktiivin edellyttämää saavutettavuutta. Kuvitus on vahvasti paikallista.

Tavoitteena oli alun perin julkistaa uudet touko-kesäkuun vaihteessa, kesää vasten. Uudessa tilanteessa kaupungin tiedottajan aika on mennyt huomattavasti enemmän koronaviestintään kuin tekstin tuottamiseen nettisivuille. Sivuston tekijä pyrkii pysymään aikataulussa, mutta hiukan on viimeistely sielläkin päässä viivästynyt. Alkuperäisestä aikataulusta koetetaan kuitenkin pitää kiinni.

Nettisivujen uusimisesta oli jo puhuttukin, mutta siihen jouduttiin silti hiukan yllättäen ja aiottua aiemmin, sillä nykyisten sivujen ylläpitäjä päätyi konkurssiin. Sen ostanut yritys lupasi pitää sivuja toistaiseksi yllä, mutta heillä ei ole osaamista julkaisujärjestelmään. Tilanteeseen piti reagoida nopeasti. Pakkoraossa järjestettiin pikaisella aikataululla kilpailutus, jonka voitti turkulainen Poutapilvi web design oy. Uusien verkkosivujen kokonaishinta kolmen vuoden ylläpidolla on noin 42 000 euroa.

Sivuilla näkyy kolme pääryhmää

Ennakko-ohjeistus nettisivujen tekijälle oli tarkkaa, sillä vaatimukset toiminnallisuudesta sivujen latautumisnopeutta myöten sisältyivät jo tarjouspyyntöön.

Uusista sivuista halutaan tehdä nykyisiä käyttäjälähtöisemmät. Se tarkoittaa ennen kaikkea sen miettimistä, mitä kaikkea tietoa sivuilta haetaan ja miten se helpoimmin löytyy. Niinpä sivujen rakenteeseen tulee muutoksia, koska sitä ajatellaan ennen kaikkea kohderyhmien kannalta.

– Kolme pääkohderyhmää ovat asukkaat, yrittäjät ja matkailijat. Verkkosivut eivät tule olemaan mikään visuaalinen ilotulitus, sillä saavutettavuusdirektiivi raamittaa nettisivujen tekoa aika tiukasti. Samoin mobiilikäytön nostaminen ensisijaiseksi käyttötavaksi vaatii sivuilta selkeyttä ja yksinkertaisuutta, sanoo kaupungin tiedottaja Jenni Koponen.

Kuvien sisältö tulee kerrotuksi

Viime vuonna voimaan astunut EU:n direktiivi koskee julkisia toimijoita ja tarkoittaa samaa kuin esteettömyys fyysisessä maisemassa. Nettisivujen on oltava sellaisia, että kuka tahansa pystyy ymmärtämään niiden sisällön, esimerkiksi erityisryhmät tai sellaiset, joilta puuttuu jokin aisti.

Direktiivi on otettava huomioon myös kielen selkeydessä. Kuviinkin tulee metatiedostot, jotka avautuvat lukulaitteen kertomana esimerkiksi näkövammaisille.

– Kyllä tässä sikäli aika lailla uuden äärellä ollaan, päävastuun verkkosivuprojektista kantanut Koponen huokaisee.

Kaupungin puolelta sisältöä on ollut luomassa noin 10-henkinen pääporukka, mutta yhteensä kirjoittajia on moninkertaisesti. Tekstit sivuille tuotetaan omin voimin, mikä onkin projektin suurin työmäärä. Heti alussa tehtiin myös päätös, että kuvapankkien kuvia vältetään viimeiseen asti.

Kirjasto, kaupungin uudet nettisivut

Kirjaston tiskin takana Ilkka Kaita-aho, asiakkaana Vilma Heikura. Kuva: Marjo Aspegren

Palvelut ikuisti paikallinen kuvaaja

Omaa kuvapankkia kaupungille onkin kertynyt esimerkiksi luontokuvista ja tapahtumista, mutta palveluista haluttiin omia kuvia, jotka päätettiin tilata. Kuvaajaksi valittiin tällä kertaa tarjouspyynnön kautta Marjo Aspegren. Kaupunki pyrkii käyttämään kuvauksissaan pääosin paikallisia kuvaajia.

Koponen iloitsee, miten hyvin Aspegren on saanut toteutettua tilaajan ohjeet. Kuvia otettaessa on ajateltu myös niiden jatkokäyttömahdollisuuksia kaupungin viestinnässä.

– Kaupungin villasukkabrändi keskittyy enemmän matkailupuolelleen, joka tulee verkkosivuston sisälle omaksi Visit Orivesi -osiokseen. Tämä liittyy resursseihin: ei ole järkeä ylläpitää kahta erillistä sivustoa, ja tietojen päivittäminenkin on ketterämpää, Koponen sanoo.

Hän on saanut havaita, miten vahvasti prosessiin on lähdetty mobiili edellä eli mietitty ensisijaisesti käytettävyyttä älypuhelimella. Vasta sen jälkeen on sovitettu ominaisuuksia työpöytänäyttöön.

Yksi kommentti

  1. Kiukustunut asukas

    Ylellistä väljyyttä kaupungin nettisivuilla, pitää paikkansa.
    Sisältö on sekavaa, puutteellista, todella saa varata aikaa ja toivoa löytävänsä sen mitä etsii
    Hienoa on vain se että on ihan ite tehty

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?