Kylilläkin on tarjolla asiointiapua ikäihmisille – joitakin kyselyjä ja palvelupyyntöjä on jo saatu

ruoka-apua orivedellä

Diakoni Terhi Ratalahti toimii myös Ekyn asiointiavun yhteyshenkilönä. Perjantaina hän haki Eräjärven kyläkaupasta ruokatavaroita vietäväksi ikäihmiselle, joka pysyttelee nyt koronaepidemian vuoksi kotosalla.

 

Yli 70-vuotiaat orivesiläiset saavat halutessaan kauppa- ja asiointiapua. Haja-asutusalueella ruokaostospalveluja tarjoaa useampikin yhdistys vapaaehtoistoimintana. Joillakin kylillä toiminnan järjestelyt ovat vielä kesken.

Eräjärvellä apua on mahdollista kysellä Eräjärven kehittämisyhdistys Eky:ltä ja Eräjärven martoilta. Ekyn yhteyshenkilönä toimii Terhi Ratalahti, joka työskentelee myös seurakunnan diakonina ollen tätäkin kautta mukana auttamiskuvioissa.

Apua kauppa-asioiden toimittamiseen on kyselty vielä varsin vähän. Ratalahti vei torstaina yhdet ostokset, ja perjantaiaamuna oli vuorossa ruokatavaroiden kuljetus toiselle tilaajalle.

– Tuntuu siltä, että ihmiset ovat hiukan arkoja pyytämään apua. Olen itse soitellut täällä kylällä varttuneemmille ihmisille, kysellyt vointeja ja tarjonnut samalla tätä asiointiapua. On luontevaa ottaa yhteyttä, koska tunnen melkeinpä kaikki kyläläiset jo pitkältä ajalta, Ratalahti kertoi perjantaina kauppa-apureissullaan.

– Moni varttuneempi kyläläinen on tottunut hoitamaan asiansa itse, eikä avun vastaanottaminen tule ihan ensimmäisenä mieleen. Jotkut myöskään eivät tunnu ihan uskovan, että yleinen tilanne on jo vakava, ja se vaatii ihmisiltä tavallisuudesta poikkeavaa toimintaa.

Ratalahti ymmärtää sen, että jotkut eivät haluaisi avata omaa yksityisyyttään muille. Kauppakassin sisältö kertoo paljon siitä, miten ihmiset syövät ja elävät.

– Luultavasti kauppapalvelujen kysyntä kasvaa sitä mukaa, kun tautitilanne etenee. Itse yritän kannustaa vanhempaa väkeä ottamaan apua vastaan, koska se olisi juuri nyt todella tärkeää.

Eräjärven martoilla on kolme nimettyä yhteyshenkilöä asiointiapukyselyjä varten. Heli Koskiselle oli tullut perjantai-iltaan mennessä yksi alustava kysely, mutta ei vielä yhtään varsinaista tilausta.

– Ihmisillä on varmaan sukulaisia, naapureita ja ystäviä, jotka auttavat asioinneissa. Jonkin verran kyllä varttuneempi väki käy vielä kaupassa itse. Kaikki eivät hahmota vielä tilanteen todellista vakavuutta.

Västilän Voima laittoi ensimmäisen jäsentiedotteen asiointipalveluista verkkosivuilleen jo pari viikkoa sitten. Eilen tuli ensimmäinen soitto, kun kylällä asuvan ihmisen sukulainen kyseli mahdollisuuksista järjestää apua kauppakäynteihin.

– Kyläläiset jo huolehtivat muutamasta sellaisesta ikäihmisestä, jotka ovat ottaneet tilanteen tosissaan ja eivätkä lähde itse kauppareissuille, Martti Ahonen tietää. Hän on toinen Voiman yhteyshenkilöistä asiointiapukyselyjä varten.

Ahonen arvelee, että avun kysyntä lisääntyy tulevien viikkojen aikana. Epidemia ei ole mikään hetkellinen juttu, vaan sen kanssa joudutaan elämään ehkä useampia kuukausia.

Voimalla on valmius tarjota yhdistyksen väen taholta huoltopalvelua vaikka polttopuiden kantoon. Kauppapalveluihin ei ole vielä olemassa valmista toimintamallia.

– Emme voi lähteä käymään erikseen jokaiselle kaupassa, jokin kootumpi ratkaisu on tarpeen. Täältä on matkaa keskustan ja lähikylien kaupoille. Olisi ehkä hyvä kehittää palvelumalli, joka toisi kyläläisille ja mökkiläisille palvelua myös normaaleissa olosuhteissa.

Kauppa-avun käyttö viriää vähitellen Siitamassakin, missä nuorisoseura hoitaa tarvittaessa kauppa- ja asiointireissuja. Apua on tarjolla myös vaikkapa polttopuiden ja lämmityksen kanssa.

– Olemme kartoittaneet mahdollista avuntarvetilannetta omalla alueellamme, ja olemme valmiuksissa, jos kyselyt lisääntyvät. Toistaiseksi näyttää siltä, että vanhukset ovat saaneet tarvitsemaansa apua enimmäkseen omilta sukulaisiltaan, Pekka Koppanen arvioi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?