Juupajoki – helmistä koostuva aarre

Juupajoen rotko

Juupajoen rotko on satumainen luontoelämys ja yksi kunnan helmistä. Aluetta kunnostetaan nyt hankerahan turvin. Kuva: Jani Taipale

Maalaisjärkeä, innovatiivisuutta, yhteishenkeä sekä lämpöä ja toisista välittämistä. Näitä ja monia muita helmiä löytyy Juupajoelta, asukasluvultaan pienimmästä Pirkanmaan kunnasta. Tekemisen meininkiä paikkakunnalla riittää ja pilkettä asukkaiden silmäkulmissa on myös runsaasti.

– Täällä on positiivista hulluutta ja ihan oma erityinen ilmapiirinsä. Juupajoella osataan tehdä yhteistyötä ja pidetään huolta toisista. Täällä saa olla ihan aidosti oma itsensä, Juupajoen kunnan projektityöntekijä Katriina Vuorikivi sanoo.

Juupajoen kunta on rehellisesti juuri sitä, mitä se on: hyvien kulkuyhteyksien päässä oleva moderni kunta maaseudulla.

– Kaupungista pääsee 40 minuutissa Juupajoelle linnun laulun ja tuulen huminan keskelle, Vuorikivi innostuu.

Modernius Juupajoella näkyy muun muassa peruskoulutuksessa. Kunnassa toimii kyläkoulu, jossa kaikki kunnan lapset käyvät eskarin ja kaksi ensimmäistä kouluvuottaan. Sieltä oppilaat siirtyvät Juupajoen
koulukeskukseen suorittamaan peruskoulunsa loppuun.

– Juupajoen perusopetuksessa on kahden vuoden ajan ollut vahva rooli tiedekasvatustoiminnalla, jota on toteutettu yhteistyössä Helsingin yliopiston Hyytiälän metsäaseman kanssa, Vuorikivi kertoo.

Jokainen Juupajoen ikäluokka eskarista ysiin tekee Hyytiälän metsäaseman tutkijatohtorin kanssa metsään liittyvän tutkimustehtävän.  Osa luokista tekee tutkimustehtävänsä Hyytiälän metsäasemalla ja pääsee samalla tutustumaan ympäristöön, jossa tehdään maailmanlaajuisesti merkittävää tutkimustyötä. Opetushallitus myönsi tiedekasvatusprojektiin valtionavustusta innovatiivisten oppimisympäristöjen kehittämiseen suunnatuista varoista.

Yksi kunnan luontohelmistä on Korkeakosken taajamassa sijaitseva Juupajoen rotko. Se on luonnontilainen, jääkauden muovaama raviinirotko. Noin 30 metriä syvän rotkolaakson pohjalla virtaa joki. Kaiken kaikkiaan kyseessä 30 hehtaarin kokoinen luonnonsuojelualue.

Juupajoen rotko, sammaltaide

Juupajoella ei elämä ole ihan niin totista. Siksi Juupajoen rotkoakin on elävöitetty sammaltaiteella. Vastaavaa aiotaan tehdä myös nyt meneillään olevan hankkeen aikana. Kuva: Jani Taipale

– Kun parkkipaikalta kulkee alas rotkolaaksoon johtavia rappusia, tuntuu kuin astuisi toiseen maailmaan. Siellä on todella hiljaista ja päälle laskeutuu rauha. Mystinen tunnelma herättää kulkijan aistit ja mielikuvituksen henkiin, Vuorikivi kuvailee.

Juupajoki kunnostaa nyt rotkon aluetta hankerahan turvin. Parkkipaikkaa on tarkoitus laajentaa ja luontopolkujen kuntoa kohentaa. Kaikki työt tehdään luonnon ehdoilla rotkon pienilmastoa ja herkkää
kasvillisuutta kunnioittaen.

– Kohennusten jälkeenkin maasto on vaativa muun muassa korkeuserojen vuoksi. Toivomme kuitenkin, että mahdollisimman moni löytäisi rotkon ainutlaatuisen tunnelman. Paikka on todellinen aarre.

Juupajoen kunta, Koskitie 50, 35500 Korkeakoski www.juupajoki.fi
Juupajoen rotko, Koskitie 45, 35500 Korkeakoski

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?