Ole kiinnostunut lapsesi tekemisistä, uskalla ottaa selvää jos jokin epäilyttää

Rikosylikomisario Jari Kinnunen kehotti vanhempia ottamaan rohkeasti selvää siitä, mitä perheen nuoren elämään kuuluu. Päihdeinfossa hän olisi mielellään nähnyt enemmänkin kuulijoita.

Sisä-Suomen poliisin rikostutkijat antoivat tiistai-iltana tiiviin rautaisannoksen tietoa nuorten laittomien päihteiden käytöstä ja niihin liittyvien ongelmien ehkäisystä. Vanhemmille suunnatussa tilaisuudessa olivat mukana myös paikalliset päihdehuollon ammattilaiset ja Kondis ry:n kokemusasiantuntijat.

Illan pohjustuksena toimivat tuoreen kouluterveyskyselyn tulokset, jotka ovat herättäneet jälleen huolta orivesiläisten lasten ja nuorten suhtautumisesta päihteiden, ja erityisesti kannabiksen käyttöön. Oriveden 8–9-luokkien oppilaista 16 prosenttia kertoi kokeilleensa kannabista vähintään kerran. Poikien keskuudessa osuus oli 24 prosenttia ja tytöissä 5 prosentin luokkaa.

Kyselyyn vastanneista orivesiläisistä koululaisista 21 prosenttia suhtautuu myönteisesti kannabiksen käyttöön. Koko maan keskiarvo on 12 prosenttia.

Poliisin edustajat eivät ottaneet kantaa pelkästään kannabikseen, vaan he käsittelivät laajemmin huumausaineiden ja muiden päihteiden kirjoa. Erilaisten huumeiden ja lääkeaineiden kauppa käy Tampereen seudullakin vilkkaana, mikä koskettaa huumeita kokeilevien tai käyttävien nuorten kautta lukuisia perheitä, kouluja ja viranomaistahoja.

Sisä-Suomen poliisin ennalta estävässä ryhmässä työskentelevä vanhempi rikoskonstaapeli Mikko Pitkänen esitteli Ankkuri-toimintaa, joka tarjoaa nuorille nopeaa apua jo Tampereella ja Jyväskylässä. Toiminnan on tarkoitus laajentua kaikkiin toiminta-alueen kuntiin vuoteen 2023 mennessä.

– Me pyrimme puuttumaan mahdollisimman ajoissa huolta aiheuttavaan tilanteeseen. Tavoitteena on syrjäytymisen ja uusintarikosten ennaltaehkäisy. Teemme työtä niin nuorten kuin heidän perheidensäkin kanssa, Pitkänen kertoi.

Tiimin kohderyhmänä ovat esimerkiksi laittomien päihteiden käytön ensikertalaiset, jotka on mahdollista saada havahtumaan vakavaan tilanteeseen ja välttämään jatkossa vastaavaa toimintaa. Jos nuori on lastensuojelun asiakas tai hänellä on muita viranomaisprosesseja menossa, hän ei kuulu eet-tiimin toiminnan piiriin.

Pitkänen painotti, että Ankkuri-palvelut ovat täysin vapaaehtoisia. Jos nuori tai muu perhe ei halua palvelua, sitä ei voida tarjota väkisin. Tosin jos asiaan liittyy rikoksia, poliisi kyllä toimii tällöin tilanteen vaatimalla tavalla.

– Tämä on mahdollisuus saada hyvää ja oikea-aikaista palvelua ja apua sellaisessa vaiheessa, kun puuttumisesta voi olla vielä todellista hyötyä. Poliisin ennalta estävä toiminta on kädenojennus nuorille ja heidän vanhemmilleen. Me haluamme todellakin auttaa.

Työn painopiste on ensikertalaisissa, koska puuttumisen vaikuttavuus on suurin juuri tässä vaiheessa. Suurin osa eet-tiimin asiakkaista ei joudu enää uudelleen tekemisiin poliisin kanssa.

– Pieni osa asiakkaistamme on sitten heitä, joita ei voida auttaa missään vaiheessa. Vaikka kaikki tahot tekisivät kaiken oikein, lopputulos ei ole kovinkaan usein se, mitä toivotaan.

Huoltajilla on paljon epätietoisuutta miten mennä eteenpäin, kun lapsen mahdollinen päihteiden tai huumeiden käyttö huolestuttaa. Pitkäsen mukaan poliisi on taho, jolta voi kysyä apua ja neuvoja.

– Emme käynnistä aina automaattisesti rikostutkintaa, vaan me annamme myös neuvontaa. Toisaalta jos kyseessä on rikosasia, rikosilmoitus on ainoa tie päästä eteenpäin.

Rikosylikonstaapeli Mikael Hakio on työssään jatkuvasti tekemisissä päihteiden väärinkäytön ja huumerikollisuuden kanssa. Kyseessä on usein piilorikollisuus, jota on vaikea paljastaa. Selvittely vaatii paljon työtä ja voimavaroja.

– Tämä on ammatti- ja taparikollisuutta, johon liittyy väkivaltaa sekä omaisuus-, talous- ja liikennerikoksia. Kuka joutuu syvälle tähän kierteeseen, siitä on vaikea nousta.

Hakio painotti, että vanhempien on tärkeää tunnistaa mahdolliset kiellettyihin päihteisiin liittyvät ilmiöt lapsensa toiminnassa. Kun herää epäilys siitä, että kaikki ei ole kunnossa, asiat on syytä selvittää.

– Moni vanhempi kieltää ensin mahdollisen ongelman olemassaolon. Mutta huumeiden käytön voi tunnistaa muutoksista nuoren käyttäytymisessä. Miten hän käyttäytyy sosiaalisesti, millaista on rahan käyttö, onko psyyke muuttunut, onko fyysisiä jälkiä, onko nuori päihtynyt ilman alkoholin hajua?

Hakio muistutti, että jo huumeiden kokeilukäyttö voi johtaa pakonomaiseen riippuvuuteen.

– Usko itseesi, jos epäilet jotain. Kuka muu tuntee lapsen paremmin kuin oma isä tai äiti?

Moni vanhempi haluaa kunnioittaa lastensa yksityisyyttä. Hakio pitää kuitenkin tärkeänä ja oikeana sitä, että vanhemmat tietävät, mitä esimerkiksi lapsen puhelimeen on asennettu ja mitä sovelluksia hän käyttää.

– Jos puhelimesta löytyy Tor-verkon sipulilogo tai Wickrme-sovellus, hälytyskellojen pitää alkaa soida. Nämä ovat helposti ladattavia sovelluksia, joiden kautta nuori saa pääsyn anonyymeille kauppapaikoille. Siellä tehdään vilkasta kauppaa huumeilla, ja myyjiä löytyy helposti. Tampereen seudulla lähetetään satoja huumekauppaan liittyviä viestejä päivittäin.

Hakio ei kehota tuomitsemaan tai pelottelemaan lapsia ja nuoria. Tärkeämpää on hankkia oikeaa tietoa päihteiden vaarallisuudesta.

– Kaveriporukka vaikuttaa eniten nuoren elämään. Olkaa kiinnostuneita siitä, kenen seurassa lapsi liikkuu. Jos kaveri ei näytä naamaansa kotonasi, hän ei ole ehkä hyvää seuraa. Jos lapsesi tulee kavereineen kotiin syömään jääkaapin tyhjäksi, silloin voit olla ihan tyytyväinen tilanteeseen.

Keskitetyn ja paljastavan rikostutkintayksikön vetäjä, rikosylikomisario Jari Kinnunen kehotti vanhempia olemaan kiinnostuneita lastensa tekemisistä. Mitä aikaisemmassa vaiheessa ongelmiin puututaan, sitä parempi on yleensä lopputulos.

– Kun nuori tulee koppiin tehtyään henkirikoksen, silloin meillä ei ole enää vaihtoehtoja. Puuttumisen aika on silloin, kun asiat eivät ole vielä niin pitkällä.

– On todellakin korkea aika mennä vaikenemisen muurin taakse ja nähdä mitä nuoren elämään kuuluu. Jos siellä on päihteitä tai huumeita, vanhemmalla on aina oikeus tehdä itse lastensuojeluilmoitus omasta lapsestaan. Silloin lapsi ja koko perhe saavat apua, ja asiat voivat vielä korjaantua.

Lue lisää päihdeinfotilaisuuden annista 19.2. ilmestyvästä lehdestämme.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?