Valitse päivän hedelmä

Viime kesänä seurakuntatalolle kokoontui kerhoilemaan upea porukka iloisia kesälomalaisia, seurakunnan kesäkerhot 7—12-vuotiaille lapsille ja varhaisnuorille. Kaiken puuhastelun lomassa välillä pysähdyimme pohtimaan ja juttelemaan elämän tärkeistä asioista. Keskeisenä aiheena meillä olivat hengen hedelmät. Mitä ne oikein ovat ja mitä Jumala tahtoo niiden avulla meille opettaa?

Kirjoitimme hengen hedelmät suureen lakanaan. Sieltä löytyivät rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, lempeys ja itsehillintä. Kerholaiset miettivät aluksi, millaisilta nuo sanat voisivat näyttää hedelminä, ja piirsivät luomuksensa lakanaan. Sen jälkeen jokainen sai valita hengen hedelmän, joka sinä päivänä tuntui tärkeältä tai mukavalta.

Helpolta tuntui asettua ilon tai ystävyyden ja rakkauden luo, mutta selvästi oli hedelmissä niitäkin, jotka oli vaikeampi liittää omaan elämään. Mitäs se tuo uskollisuus on tai kärsivällisyys, kyselivät kerholaiset.

Ensin pohdittiin sanojen sisältöä tai merkitystä kerholaisten elämässä. Sen jälkeen oman päivän hedelmän valinta oli helpompaa.

Vielä yksi kerholainen etsi omaa hedelmää ja pohti, mitä on itsehillintä. Onko se vaikka sitä, että tunteiden ja ajatusten syystä tai toisesta kiihtyessä laskisi kymmeneen, jotta kuohu rauhoittuisi? Tämän suuntaisia ajatuksia nousi muiltakin itsehillinnän ympärille. Kerholainen asettui seisomaan itsehillinnän hedelmän kohdalle, ja muutama muu myös, todeten, että tätä itsehillintää kai täytyisi opetella lisää!

Lasten suusta tulivat suurimmat opit tuossa tilanteessa. He osasivat valita, mikä oli heille tärkeää sinä päivänä. Osa myös mietti, mitä asiaa tai taitoa omassa elämässä olisi hyvä harjoitella.

Totesimme rukouksen välttämättömyyden tuossa harjoittelussa: tarvitsemme ehdottomasti Jumalalta apua, voimia ja viisautta. Itselle korostui se, etteivät hengen hedelmät ole Raamatussa vain koristeena, vaan niiden tarkoitus on herättää meidät pohtimaan Jumalaa, itseämme ja suhdettamme lähimmäisiimme.

Seuraavaksi saattaa tunnistaa pienen paniikin nousevan. Mitä hengen hedelmät tarkoittavat minun kohdallani? Haastavatko ne minua johonkin? Enkö voi vain todeta, että Raamatussa nyt on kaikenlaista?

Raamatussa on kaikenlaista meille ohjeeksi, opiksi ja siunaukseksi. Samassa Galatalaiskirjeessä, jossa on luettelo hengen hedelmistä (Gal. 5:22—26), on tärkeä kehotus: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.

Me ihmiset usein kipuilemme, miten pystyä noudattamaan tuota ohjetta arjessa. Yksi apu Jumalalta itsemme ja lähimmäisen hyvään kohteluun on hengen hedelmien tutkiskelu.

Jos emme itse kohtaa omia haasteitamme, voi olla vaikea kohdata aidosti ymmärtäen toinen ihminen. Siksi tänään voimme valita yhden hengen hedelmän, joka puhuttelee ja haastaa. Vain yhden, ja rukoukseen turvaten tutkia sen merkitystä elämässämme. Myöhemmin on toisen hedelmän vuoro. Minä valitsen tänään hedelmistä rakkauden ja rukoilen: Kiitos Kristus, armostasi ja rakkaudestasi. Opeta meitä enemmän rakastamaan kuin raastamaan toisiamme.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?