Partiossaoppii uusiataitoja

Veera Huokuniemi on vasta 9-vuotias, mutta hänen partiotakkinsa hiha on jo erittäin täynnä merkkejä. Neljä vuotta partiotoimintaa harrastanut Veera nauttii uusien taitojen opettelusta, ja hankituista ja osoitetuista taidoista osoituksena ovat lukuisat hihamerkit.

Veera kuuluu Oriveden Eräsusien sudenpentuihin, jotka ovat 7—9-vuotiaita, partiossa vasta aloittaneita. Seuraavaksi hän siirtyy seikkailijoihin, jotka ovat iältään 10—12-vuotiaita, ja 13—15-vuotiaita partiolaisia kutsutaan tarpojiksi.

Sitä vanhemmat partioharrastusta jatkavat toimivatkin jo nuorempien johtajina. Sudenpentulaumojen johtajia kutsutaan akeloiksi.

Monen varttuneemman partiolaisen unelmana on päästä kansainvälisille leireille, seuraava tällainen iso maailmanlaajuinen tapaaminen on ensi vuonna Yhdysvalloissa. Sinne ei kuitenkaan olla Orivedeltä lähdössä, sillä se edellyttää pitkää valmistautumista ja rahojen keruuta.

Kotimaisetkin suurleirit ovat mieliinpainuvia tapahtumia, esimerkkinä vuonna 2016 Hämeenlinnan Evolla järjestetty Roihu-leiri. Sille osallistui tuhansia partiolaisia, ja järjestelyt olivat mittavat.

Partiotoiminnan perustarkoitus on järjestön perustamisesta asti ollut edistää maailmanrauhaa, mutta osallistujille se tarjoaa myös hyvin monipuolisen mahdollisuuden oppia erilaisia käytännön taitoja ja kehittää johtajuuttaan.

Tämän tietää Oriveden Eräsusien lippukunnanjohtajaksi pian Orivedelle muuttonsa jälkeen valittu Iiris Enwald.

Iiriksen oma tulikoe on edessä tulevana viikonloppuna, kun hän järjestää kaksipäiväistä syysretkeä osana johtajakoulutustaan.

Tarkoitus on, että partiossa hankittuja taitoja voisi hyödyntää myös työelämään hakeutuessa. Tätä varten on luotu erityinen partiolaisen CV, jolle ne listataan.

Eräsudet eivät suinkaan ole seudun ainoa partiolippukunta, sillä Eräjärvellä toimivat Eräsissit ja myös Juupajoella on oma lippukunta, yhteislippukunta Juupajoen Eräpartio. Partiolippukuntien yhteystiedot löytyvät netistä.

Partiossa treenataan ahkerasti erityisesti ensiaputaitoja, sillä aina on oltava valmis kohtaamaan yllättäviäkin auttamistilanteita.

Ja kaikkihan tietävät, että sateella nuotion saa syttymään varmimmin partiolainen. Mutta erä- ja leiritaitojen ohella harrastustoiminta partiotapaamisissa on kaiken aikaa laajentunut. Löytyy kokkipartiolaisia, tietokonepartiolaisia ja ympäristöosaajia — muun muassa.

Toiminta on tältä syksyltä jo alkanut, mutta mukaan ehtii varmasti vielä.

Myös aikuisia tarvitaan ohjaajana ja tukena. Iiris Enwaldin mukaan heidän ei tarvitse itse olla partiolaisia, halu lasten ja nuorten kanssa toimimiseen riittää. Näin vastuuta saataisiin jaettua useammille hartioille.

Veera ei oikein osaa perustella, miksi haluaa harrastaa juuri partiossa, mutta ainakin se tarjoaa toimeliaalle ja uusista asioista innostuneelle mahdollisuuksia itsensä kehittämiseen ja mukavaan yhdessäoloon kavereiden kanssa. Orivedellä partiolaiset kokoontuvat seurakuntakeskuksen alakerrassa, Hukkalaksi kutsutussa partiokolossa.

Oriveden Eräsudet esittäytyivät Mämmilä Elomeininkien yhteydessä paistamalla myyntiin lettuja. Paistajana häärii Mirkka Mustalahti vieressään lippukunnanjohtaja Iiris Enwald, edessä vastapaistettua lättyä asiakkaalle kiidättää Veera Huokuniemi.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?