Maksuton ehkäisy yt-alueen ohjeiden mukaisesti

Aloite maksuttoman ehkäisyn tarjoamisesta alle 25-vuotiaille ei johtanut muutoksiin Orivedellä. Käytännössä maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen kaatui siihen, että Paras-lain mukaan sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteistoiminta-alueella on sen asukkaille järjestettävä yhdenvertaiset palvelut.

Tampere-Orivesi-yhteistoiminta-alueella on sovittu toimittavan Tampereen kaupungin määräysten mukaisesti. Maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille ei kuulu Tampereen käytäntöihin, joten sen tarjoaminen orivesiläisille olisi ristiriidassa yhteistoimintasopimuksen kanssa.

Miia Saarisen (vihr) ja 21 muun valtuutetun allekirjoittamassa aloitteessa todettiin muun muassa, että Orivedellä alle 25-vuotiaiden naisten raskaudenkeskeytysten määrä oli korkea verrattuna naapurikuntiin tai muihin samankokoisiin kuntiin Suomessa. Maksuttomalla ehkäisyllä torjuttaisiin sekä ei-toivottuja raskauksia että seksitauteja, mikä on tuonut selviä säästöjä sitä tarjoavissa kunnissa.

Tampereen ohjeistuksen mukaan asiakkaat saavat maksuttomia ehkäisyvälineitä kuudeksi kuukaudeksi ehkäisyn aloittamisen yhteydessä sekä raskauden keskeytyksen ja synnytyksen jälkeen.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?