Kirkollisvero pidettiin ennallaan

Oriveden seurakunnan tuloveroprosentti säilyy ennallaan vuonna 2019. Kirkkovaltuusto päätti pitää veroprosentin 1,75:ssä. Talouspäällikkö Aija Nivala totesi asiaa esitellessään, ettei veroprosentin nostamiselle ole perusteita, mutta ei myöskään sen laskemiselle.

Vaikka seurakunta on luopunut osasta kiinteistöjään, tulee taloudelle paineita jatkossakin nimenomaan kiinteistöpuolelta.

— Tuleville vuosille on suunnitteilla alijäämäisiä budjetteja. Kiinteistöt ovat olleet meillä vähän huonolla hoidolla. Kangasalan seurakunnalta on nyt ostettu kiinteistöpäällikön palveluita. Hän on tehnyt hyvää työtä kartoittaessaan kiinteistöjen tarpeita. Näköpiirissä on kustannusten kasvua kiinteistöistä. Taseessa on kuitenkin edellisiltä vuosilta kertynyttä ylijäämää 1,4 miljoonaa euroa. Se kestää hyvin tulevat tarpeet, Nivala sanoi.

Seurakunnan jäsenmäärä on vähentynyt 10 vuoden aikana 1 332 henkilöllä. Kassavarojen riittävyys on kuitenkin ollut hyvä, ja omavaraisuusaste viime tilinpäätöksessä oli yli 90 prosenttia.

Heikki Lähteenmäki tiedusteli, miten Oriveden veroprosentti sijoittuu vertailussa muihin samankokoisiin seurakuntiin. Aija Nivala kertoi, että Tampereen hiippakunnassa alin prosentti on 1,25 ja korkein 1,85. Orivesi on oman kokoistensa seurakuntien keskikastia.

Kalle Uotila muistutti, että jatkossakin on syytä harkita, onko kaikille kiinteistöille tarvetta. Kiinteistöjen korjaukset tulee hoitaa siten, ettei se aiheuta paineita veroprosentin nostamiseksi.

— Jos veroprosenttia joudutaan nostamaan, emme ole enää verotuksen keskikastia vaan kärkitasoa, Uotila varoitti.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?