Ei me olla pöllömpii!

Oriveden Mielenterveysyhdistys Lumon perheretkellä Rönnissä heiteltiin huumorin lisäksi pieniä ja isoja palloja erilaisissa pallopeleissä. Varsinaista vitsikilpailua ei tarvittu, koska jokainen retkelle osallistuja tokaisi vuorotellen jotain hauskaa aina johonkin väliin. Vitsikirjoja oli kyllä mukana, mutta ne jäivät vain rekvisiitaksi.

Pikkupallot sujahtelivat suhteellisen helposti leikkikissan suuhun. Lentopalloa saaviin heiteltäessä riittikin haastetta. Yhdistyksen puheenjohtaja Ulla Voutilainen ja sihteeri Pirjo Järvi nauravat, että helpon näköinen kilpailu saattaakin olla yllättävän vaikeaa.

Painonnostokilpailuissa mittailtiin voimia esimerkiksi siinä, kuka saa pidettyä käsipainoa vaakasuorassa kauimmin vartalonsa sivulla. Koska tässä lajissa osanottajien kädet eivät näyttäneet puutuvan ollenkaan yleisön jo puutuessa odottamaan kilpailun päättymistä, kisailijat suostuivat miltei yhteistuumin tasapeliin.

Koko perheen ulkoilupäivä alkoi makkaranpaistolla ja muilla herkullisilla tarjottavilla katoksen alla, sillä sade haittasi kilpailujen aloitusta. Päivään oli kylläkin varauduttu sadeasuin. Saappaanheitto ja muutama muu kisalaji jäivät tältä kerralta odottamaan seuraavaa kokoontumista.

Mielenterveysyhdistys Lumon toiminta on alkanut vuonna 2010, ensin yhdessä Kangasalan Kipinän ja Pälkäneen Tuikkeen kanssa. Oriveden Lumo rekisteröityi itsenäiseksi yhdistykseksi alkuvuodesta 2015. Nykyisin Lumon jäsenmäärä on 50 henkilöä.

Mielenterveyden Keskusliitto on mielenterveyspotilaiden ja -kuntoutujien sekä heidän läheistensä itsenäinen kansalaisjärjestö. Siihen kuuluu 160 jäsenyhdistystä, joista 16 yhdistystä on valtakunnallisia, eri puolella Suomea ja niiden kautta yli 17 000 henkilöjäsentä. Lumo on keskusliiton jäsenyhdistys.

Lumon perusajatuksena on tarjota vertaistukea, yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemisen iloa niin kuntoutujille kuin heidän läheisilleen. Kaikkien muidenkin asiasta kiinnostuneiden kanssa Lumo tekee mielellään yhteistyötä. Yhdistyksen uuden pöllö-logon on suunnitellut orivesiläissyntyinen nuori taiteilija Juhis.

—8Uusi iskulauseemme on: Ei me olla pöllömpii!8Jokainen meistä on ainutlaatuinen yksilö, joka on kokenut elämässään monenlaisia asioita. Haluamme pitää yhdistyksemme matalan kynnyksen paikkana. Meihin ja toimintaamme voi kuka tahansa tulla tutustumaan, vertaistukiohjaaja Ulla Voutilainen rohkaisee.

Varsinaiset vertaistukitapaamiset ovat lauantaisin Yhdistysten talolla kello 12 alkaen. Ulla Voutilainen toivoo, etteivät masennus ja muut mielenterveysasiat olisi enää tabuja, vaan niistä voitaisiin puhua avoimesti ja rohkeasti myös mediassa.

Lumon toiminnasta tiedotetaan paikallislehden ja kotisivujen lisäksi myös Facebookissa.

Kolmivuotias Akseli Viinamäki iloitsi saadessaan pikkupalloja osumaan kissalelun suuhun.

Terttu Taisto ja Taisto Majuri haukkasivat omenaa tuodessaan kilpailuvälineiksi vanhan saappaan ja vesikannun Lumon retkelle Rönniin.8

Yhdeksänvuotias Romeo osallistui Lumon järjestämille kisailuille innokkaasti. Hän nosteli painoja moneen kertaan monia kymmeniä kertoja.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?