Yrittäjä juhlii työtään tehden

Keskiviikkona 5. syyskuuta vietetään valtakunnallista Yrittäjän päivää. Se ei kuitenkaan ole kansallinen vapaapäivä, vaan lähes poikkeuksetta päivänsankarit, yrittäjät, viettävät sitä omalla työmaallaan. Yrittäjälle tämä on tuttua.

Liittyyhän yrittäjyyteen monesti se, että vapaita ja lomia pidetään silloin, kun se työn kannalta on mahdollista.

Yrittäjän päivää vietetään nyt 21. kerran. Päivä sai alkunsa 90-luvun laman jälkimainingeissa, kun yrittäjäjärjestössä mietittiin, miten yrittäjyyden arvostusta voitaisiin lisätä. Merkkipäivän ansiota tai ei, yrittäjyys on tänä päivänä paljon aikaisempaa arvostetumpi ammatti.

Monelle nuorelle yrittäjäksi ryhtyminen on nykyään varteenotettava vaihtoehto ja usein jopa haave. Osin yrittäjyyteen ajaa työelämän murros — turvalliset niin sanotut eläkevirat ovat nykyään harvassa.

Toisaalta yrittäjäksi ryhtyminen tarkoittaa monelle kovan työn lisäksi esimerkiksi vapautta toteuttaa omia unelmiaan.

Tilastokeskuksen mukaan meillä Pirkanmaalla on reilusti yli 308000 yritystä ja niissä työtä 2008000 ihmisellä. Kiinnostavaa faktaa on, että suomalaisista yrityksistä peräti 93 prosenttia on alle 10 työntekijän yrityksiä. Samoin se, että koko 2000-luvun uudet työpaikat Suomessa ovat syntyneet nimenomaan pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Pienillä paikallisilla yrityksillä on siis iso merkitys ja vastuu suomalaisessa yhteiskunnassa.

Pienyritysten yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi on tärkeää, että yrittäjyyden lippua nostetaan salkoon edes kerran vuodessa. Kateuden sijaan meistä jokainen voi tukea yrittäjyyttä kannustamalla ja käytännön kulutuspäätöksillä.

Vaihdata siis talvirenkaat naapurin verstaalla tai hanki anopin syntymäpäiväkukat kummin kaiman liikkeestä — autat osaltasi pienyritystä eteenpäin. Sitä samaa, joka menestyessään työllistää paikkakunnan nuoria ja osallistuu verotuksen kautta kunnallisen terveydenhuollon kustannuksiin.

Yrittäjäjärjestön tärkeimpiä tehtäviä on pienyrittäjien puolien pitäminen yhteiskunnallisessa keskustelussa, ja Suomen Yrittäjillä onkin toimintaa maan jokaisessa kunnassa. Paikallisyhdistysten, kuten Juupajoen, Längelmäen ja Oriveden Yrittäjien rooli edunvalvonnassa on niin ikään merkittävä.

Meillä Pirkanmaalla nähdään erityisen tärkeänä, että yrittäjyys otetaan huomioon kaikessa päätöksenteossa kuntatasolla, ja siksi pyrimme aktiiviseen vuoropuheluun kuntapäättäjiemme kanssa. Kun yritysten elinolot pysyvät turvattuna, pysyvät myös palvelut paikkakunnalla ja kunta säilyttää elinvoimansa.

Oriveden Yrittäjät ovat tehneet yhteistyötä Kultavuoren viidesluokkalaisten kanssa, ja sitä jatketaan edelleen. Yrittäjän päivänä on Kultavuoren koulun juhlasalissa kello 12 alkaen koululaisten myyntipisteitä, joihin voi kuka tahansa poiketa tutustumaan. Varaathan pikkurahaa mukaan käteisenä!

Juupajoen Yrittäjien puheenjohtaja Tapio Niemelä (vas.), Längelmäen Yrittäjien puheenjohtaja Jukka Virtanen ja Oriveden Yrittäjien puheenjohtaja Kari Pekonen ottivat yhteiskuvaan mukaan myös ”firman uusimman työntekijän”, kuten Tapio Niemelä leikkisästi kutsuu Jorma Pitkämäen taideteosta. Edellinen karhu onkin herättänyt huomiota kantatien kulkijoissa, kun se ajaa miestä puuhun. Kuva Anne Kotipuro.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?