Kuitukartoituksia tehdään Länkipohjassa ja Eräjärvellä

Kuituverkon rakentamista kartoitetaan parhaillaan sekä Länkipohjassa että Eräjärvellä. Länkipohjan suunnalla toimijana on Pohjois-Hämeen Puhelin ja Eräjärvellä Verkko-osuuskunta Ysinetti. Molemmilla suunnilla yhteistyökumppanina olisi Elenia, joka on etenemässä sähköverkon maakaapeloinnissa näihin taajamiin.

— Toiveena on, että kuitu saataisiin asennettua maahan samaan kaivantoon sähkökaapelin kanssa, yhteyspäällikkö Kari Tervala Pohjois-Hämeen Puhelin Oy:stä kertoo.

Tavoitteena Länkipohjassa on saada noin 100 liittyjää mukaan. Jos tavoite täyttyy, haetaan hankkeelle tuki Keski-Suomen ely-keskuksesta. Kartoituksia tehdään nyt kiireellä, koska hankerahoituksen hakuaika ja urakkasopimukset ensi kesää varten on tehtävä jo syksyn aikana.

— Olemme rakentaneet samalla mallilla kuituverkkoja Ruovedellä, Virroilla ja Mäntässä, Tervala sanoo.

Länkipohjan kylätilassa järjestetään asiasta infotilaisuus tiistaina 11. syyskuuta. Kuituhankkeen lisäksi tilaisuudessa kerrotaan Elenian ensi kesän maakaapelointisuunnitelmista.

Eräjärvellä kuituhanketta esitellään Erälinnassa torstaina 6. syyskuuta. Pohjois-Hämeen Puhelin Oy:n ja Ysinetin edustajien lisäksi paikalla on Oriveden kaupungin elinvoimajohtaja Pirkko Lindström, joka kertoo ajankohtaisista elinvoimaan liittyvistä asioista.

— Eräjärvellä kuituyhteyden ottajia on nyt tiedossa 24, mutta ilmoittautujia tarvitaan 50, jotta hanke toteutuu, Heikki Salomaa Ysinetistä kertoo.

Myös Eräjärvellä on nyt otollinen aika kuituverkon rakentamiseen, sillä Elenian suunnitelmissa on tehdä maakaapelointia myös siellä ensi kesänä. Salomaa toivoo, että mökkiläisetkin heräävät asiassa.

— Moni mökkiläinen pystyy venyttämään mökkeilyaikaa pitempään, jos töitä voi kuidun avulla tehdä etänä, Salomaa muistuttaa.

Eräjärven lisäksi liittyjiä on mahdollista ottaa Pitkäjärvi—Koppala-runkolinjan varrelta. Esimerkiksi Päilahti on sen varrella.

Ysinetin jatkohankkeen aikataulu on sama kuin Länkipohjassa, eli riittävä määrä liittyjiä pitää saada kerättyä syyskuun loppuun mennessä. Tukihakemus Pirkanmaan ely-keskukselle on tarkoitus jättää lokakuussa.

— Moni mökkiläinen pystyy venyttämään mökkeilyaikaa pitempään, jos töitä voi kuidun avulla tehdä etänä.

— Heikki Salomaa

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?