Kilpailutus toi muutoksia

Tampereen kaupunki kilpailutti linja-autovuorot tulevalle talvikaudelle. Oriveden ja Tampereen välisen liikenteen maksukäytännöt muuttuivat.

Kaupunkiliikenteen ladattava arvolippu, lyhyesti Nysse-kortti ei käy enää busseissa, jotka lähtevät Tampereen linja-autoasemalta Oriveden suuntaan arkisin kello 14.00 ja 16.10. Maksu tapahtuu näillä linjoilla käteisellä, pankkikortilla tai Matkahuollon lipputuotteella.

Kaikissa muissa Orivedeltä tai Tampereelta lähtevissä vuoroissa on mahdollista maksaa matka Nysse-kortilla. Kyseisten vuorojen autoissa on näkyvillä linjan 95 tunnus.

Matkan on voinut maksaa Nysse-kortilla aiemmin esimerkiksi Hirsilään tai Talviaisiin saakka. Nyt Nysse-kortti toimii maksuvälineenä vain Tampereen keskustan ja Oriveden keskustan välisen matkan. Loppumatka on maksettava käteisellä tai pankkikortilla.

Matkustajat ovat joutuneet aiemmin maksamaan 95-linjojen ns. pikavuoroissa yhden euron pikavuorolisän. Nyt lisä on poistunut, ja siten kaikki 95-linjojen matkat Tampereen ja Oriveden välillä ovat samanhintaisia.

Tampereen seudun joukkoliikenteen vuoroja Tampereen ja Oriveden välillä liikennöivät sekä Paunun että Töysän Linjan autot.

Linja 95 liikennöi Oriveden linja-autoaseman ja Tampereen linja-autoaseman välillä.

Suurin osa vuoroista ajaa linjatunnuksella 95x Tampereen Sorinaukion kautta, Rautatienkadulta Vuolteenkadulle.

Muut vuorot kulkevat linjatunnuksella 95 Koskipuiston kautta, Hämeenkadulta Hatanpään valtatielle. Vuorolla on reitin varrella enemmän pysäkkejä. Matka-aika on aikataulun mukaan 3 minuuttia pidempi kuin 95x-vuoroilla.

Aiemmasta poiketen kaikki 95-vuorot ajavat nyt samaa reittiä linja-autoasemalta Aihtiantien ja Orivedentien kautta Tampereentielle.

— Tavoitteena on ollut se, että 95-autoilla on Orivedellä yksi selkeä reitti ilman vuorokohtaista vaihtelua, kertoo joukkoliikenneinsinööri Riikka Salkonen.

Tampereen seudun joukkoliikenne sai muutosten jälkeen bussimatkustajilta palautetta, jonka mukaan muutoksista tiedottaminen oli riittämätöntä. Salkosen mukaan palaute on noteerattu, ja tietoa on lisätty ainakin Nysse-verkkosivuille.

Oriveden kaupungin logistiikkasuunnittelija Minna Lehti toivoo, että matkustajat ottavat yhteyttä aina, kun joukkoliikenteen suhteen on ongelmia tai kysyttävää.

— Me haluamme palvella hyvin matalalla kynnyksellä. Jos jokin joukkoliikenneasia mietityttää, tänne saa soittaa tai lähettää viestiä.

Tuoreet 95-autojen aikataulut ovat nähtävillä Tampereen seudun joukkoliikenteen ja Oriveden kaupungin verkkosivuilla.

Tiedot vuoroista, joissa Nysse-kortti käy maksuvälineenä, löytyvät Tampereen seudun joukkoliikenteen aikatauluista. Muiden Orivesi—Tampere-välin vuorojen aikataulut ovat nähtävillä Matkahuollon verkkosivuilla.

Painettuja aikatauluja on saatavilla kaupungintalon aulassa.

Juha Jäntti

Markkinaehtoinen linja-autoliikenne Oriveden ja Mäntän välillä päättyi lähes tyystin alkukesästä. Paunu lakkautti vuoroja kannattamattomina.

Pirkanmaan ely-keskus joutui tarttumaan tilanteeseen joukkoliikennepalvelujen säilyttämiseksi reittivälillä. Ratkaisuna oli siirtyminen hankittuun liikenteeseen tarjouskilpailun pohjalta.

Ensimmäisessä vaiheessa Mäntän Tilausliikenne Oy aloitti kesäkuussa ympärivuotisen liikenteen. Seuraavassa vaiheessa Väinö Paunu Oy voitti täydentävän koulupäiviä koskevan tarjouskilpailun, johon liittyen liikenne alkoi elokuussa.

Ely on hankkinut tulevalle talvikaudelle kaikkiaan viisi päivittäistä linja-autovuoroa suuntaansa reitille Mänttä—Vilppula—Juupajoki—Orivesi. Lisäksi Töysän Linja Oy ajaa yhden vuoroparin, joka ei kuulu ely-hankintaan.

Tarjouskilpailuissa ely on määrittänyt reitit, aikataulut ja muut vaatimukset. Liikenteenharjoittaja saa elyn maksaman käyttöoikeuskorvauksen ja matkalipputulot. Tarjouskilpailussa valintaperusteena on halvin hinta.

Nykyiset sopimukset on tehty vuodeksi eteenpäin. Lisäksi niissä on yhden vuoden jatkomahdollisuus niin erikseen sovittaessa.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?