Ekat koulumessut hauskaa vaihtelua

Kultavuoren koulussa enimmäistä kertaa järjestetyt koulumessut saavat tuoreeltaan hyvää palautetta. Luokissa ottivat vastaan opettajat, ja salissa esittäytyi aimo joukko toimijoita.

— Kivaa vaihtelua tällainen vanhempainillan sijasta, sanoo 2A-luokkalaisen Vilho Kohon äiti Salla Koho.

He kyselivät seurakunnan kasvatuksen työntekijältä Krista Inkiseltä Kids’ Nightista. Se on 7—13-vuotiaille kuukausittain tarkoitettu ilta, jossa on mukavaa yhteistä tekemistä, kuten askartelua, leikkiä, laulua ja kilpailuja. Seuraava ilta on luvassa 13. syyskuuta kello 17.30—20 Oriveden seurakuntatalolla.

Vilho Kohon mielestä hauskinta koulussa on välitunti, sitten liikuntatunnit. Paikalla olleet urheiluseurat Fortuna ja Tuisku olivat varsin tuttuja, sillä niin Vilho kuin kuudetta luokkaa käyvä Eino Koho harrastavat jääkiekkoa ja jalkapalloa.

Aurea Valjakkaa 4A-luokalta kiinnosti mahdollisesti aloittaa uutena Näpasä-käsityökoulu, muun muassa OrPon yleisurheilukoulua tyttö jo harrastaa. Opettajaäidille Anne Valjakalle messut ovat tuttuja yhteiskoulun puolelta. Eroavuuksia kuitenkin löytyy: yhteiskoulun puolella on oppiaine-esittelyjä.

Sähköinen Wilma kodin ja koulun välillä on entistä tärkeämpi yhteydenpitoväline jo alakoulussa.

Kehitysehdotus tulikin sähköiseen viestintään liittyen.

— Jo kutosille olisi hyvä antaa keväällä Wilma-tunnukset. Nyt harjoitteluun yläasteelle siirryttäessä menee paljon aikaa, ja olisi kaikkien etu, että oppilaat pääsevät harjoittelemaan jo keväällä, Anne Valjakka sanoo.

Näpsä-käsityökoulua käy 30 iältään 6—15-vuotiasta lasta. Taitokeskus Oriveden vastaava neuvoja Anna Puolakka toteaa, etteivät koulut ole pelkkää käsityötä.

— Käsillä tekemisen lisäksi motoriset taidot kehittyvät. Tekeminen lisää myös kärsivällisyyttä ja pitkäjännitteisyyttä, Puolakka sanoo.

Ekaluokkalainen Tessa ja tokaluokkalainen Patrik olivat ehtineet jo esitellä vanhemmilleen Sari ja Marko Kanervalle omat luokkansa. Luokanopettajakin tavattiin.

Vanhemmat pitivät messutyyppistä tapahtumaa hyvänä ideana, vaikka esimerkiksi urheiluseurat olivat entuudestaan hyvin tiedossa.

— Kynnys ottaa yhteyttä Wilman kautta on matala, jos jotain tulee. Silti on hyvä välillä nähdä opettajaa — ja kun jotain järjestetään, paikalle on hyvä myös lähteä, vanhemmat miettivät.

Kultavuoren koulun rehtori Taru Räsänen kertoo, että idea tapahtumaan saatiin viime keväänä. Tuolloin pohdittiin eri tahojen kesken yhteisöllisen oppilashuollon kehittämistä.

Messutyyppisen tilaisuuden arveltiin saavan paikalle niitäkin vanhempia, jotka eivät aina lähde mukaan perinteisiin vanhempainiltoihin.

Seurojen ja muiden tahojen toiminnan lisäksi koulussa alkaa monia maksuttomia kerhoja.

— Hyvän harrastuksen lisäksi lapselle ja nuorelle on tärkeää viettää aikaa perheen ja kavereiden kanssa. Pelkkä oleilu ja yhteinen aika perheen kesken on merkityksellistä, Taru Räsänen kiteyttää

Oho, Tiina ja Markus Aaltonen ovat ottaneet kunnollisen varaslähdön — Rauhalla on ikää vasta 8 kuukautta, mutta hän on menossa mukana koulumessuilla ja hymyilee viehättävästi rintarepusta. Hetken juttelun jälkeen selviää, että onhan heillä koululainenkin, ekaa luokkaa käyvä Taika ja 5-vuotias Kukka, joka käy seurakunnan kerhoissa.

— Tykkään, kun kaikki on saman katon alla. Urheiluseuratkin tulevat tässä samassa tutuiksi. Hieno koulu, kyllä tällaista kelpaa lapsen käydä, huikkaa Markus Aaltonen.

Pariskunta muutti Nihuanrantaan Orivedelle vuonna 2016 Tampereelta, ja he ovat ratkaisuun tyytyväisiä. Kaikki tarpeellinen löytyy ja puhtaus viehättää. He saivat jo ystäväperheenkin houkuteltua Orivedelle asumaan.

— Kun lähdet kuskaamaan lastasi Tampereella harrastukseen, saat varata paljon aikaa. Puoli tuntia ei siellä välttämättä riitä yhtään mihinkään. Orivedellä menee muutama minuutti, ja olet kohteessa, Aaltoset vertaavat.

— Jengi ei ehkä tajua, että täältä menee 40 minuuttia Tampereen keskustaan ja junalla 20 minuuttia! Kun monitoimiareenakin valmistuu Tampereelle, pääset suoraan junalla siihen, Markus Aaltonen hehkuttaa.

Maastopyöräilynkin mies on aloittanut Orivedellä.

— Orivesi näyttäytyy meille esikaupunkialueena, jossa kaikki toimii, pariskunta kehuu.

Hyvän harrastuksen lisäksi lapselle ja nuorelle on tärkeää viettää aikaa perheen ja kavereiden kanssa.

— Taru Räsänen

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?