Annikki Tukiainenlöysi nimen Purnulle

Purnun taidekeskuksen aktiivinen emäntä, tanssin ja kuvataiteen edistäjä Annikki Tukiainen ehti viettää iloiset 100-vuotisjuhlat. Hän nukkui ikiuneen 101-vuotiaana, 14. elokuuta 2018, Laakson sairaalassa Helsingissä.

Annikki Tukiainen syntyi 26.3.1917 Länsi-Teiskossa. Hän kävi koulunsa Tampereen yhteislyseossa ja työskenteli toimistotöissä Hotelli Tammerissa, Rosenlewin toimistossa Porissa sekä Vapolla Helsingissä. Varsinaisen elämäntyönsä hän teki Sotasokeat ry:n kirjanpitäjänä Helsingissä.

Annikki haaveili nuorena tyttönä musiikkiopinnoista, mutta 5-lapsisen perheen esikoisen piti mennä koulun jälkeen ansiotyöhön.

Sittemmin tanssista tuli hänelle rakas harrastus. Tanssin alalla Annikki koulutti itseään jatkuvasti ja kävi pitkään Maggie Gripenbergin opissa, jota kautta pääsi myös hänen tanssiryhmäänsä ja muun muassa Kansallisteatteriin tanssiavustajaksi.

Annikki toimi vuosikymmeniä Lauttasaaren Pyrinnön naisten ja lasten voimistelunohjaajana sekä Lauttasaaren seurakunnan naisten voimisteluryhmän vetäjänä 85-vuotiaaksi asti. Uinti ja muu liikunta olivat hänelle elämäntapa.

Annikki Tukiainen kuului Helsingin Saskioiden perustajajäseniin, ja hän oli vielä keväällä juhlimassa yhdistyksen 70-vuotista olemassaoloa ainoana paikalle päässeenä perustajajäsenenä. Helsingin Saskioiden puheenjohtajana hän toimi 18 vuotta ja istui pitkään myös Lauttasaari-Seuran hallituksessa sekä Sotasokeitten naisjärjestöissä. Hän toimi myös monikulttuurisen Agora Familia -ryhmän ohjaajana.

Annikki sai aviomiehensä, kuvanveistäjä ja professori Aimo Tukiaisen kanssa kaksi lasta, Mirjan ja Heikin.

Aimo hankki vuonna 1962 kesäpaikan synnyinkunnastaan Orivedeltä, Längelmäveden rannalta, ja alkoi kehittää ja rakentaa kylän entisen hiekkakuopan paikalle taidekeskusta. Annikki-vaimo löysi nimen Purnu Kalevalasta, jossa se tarkoittaa juuresten ja viljan säilytyskuoppaa. Nimi sopi hyvin taiteen esittely- ja kokoamispaikalle.

Lajissaan maamme ensimmäinen, 50-vuotiaiden taiteilijaystävysten kesänäyttely samanikäisen Suomi-neidon kunniaksi 1967 veti Pitkäjärvelle yli 158000 kävijää.

— Onnistunut näyttely innoitti meitä rakentamaan ja kehittämään Purnusta vakituista kesänäyttelypaikkaa, kertoo Annikki Tukiainen Esko Hilskan kirjoittamassa 100-vuotishaastattelussa Oriveden Sanomissa.

Aimo rakensi Purnuun ensiksi valimon, työhuoneen ja varastotilan. Parinkymmenen vuoden aikana sinne nousivat kovalla työllä lisäksi arkkitehti Osmo Siparin suunnittelemat seitsemän näyttelypaviljonkia, jotka ovat edelleen käytössä.

Alueelle siirrettiin myös vanhoja talonpoikaisrakennuksia: aittoja, kahvilana toimiva luhtiaitta ja Tukiaisen veistoksia ja mitaleja esittelevä Taideriihi. Purnussa on käynyt puolen vuosisadan aikana kaikkiaan noin 6008000 vierailijaa, presidentti Urho Kekkosesta alkaen.

Ulospäinsuuntautunut Annikki toimi Purnussa vierailleiden bussiryhmien oppaana ja hoiti monia muita asioita. Tekemistä riitti, sillä Purnu-näyttelyissä kävi 1970—80-luvuilla kymmeniätuhansia vieraita, kesällä 1977 peräti noin 508000 kävijää.

Annikki nähtiin Purnun tapahtumissa vielä aivan viime vuosina. Hän oli toimelias emäntä, joka säteili lämpöä ympärilleen, missä liikkuikin. Virkeytensä ja huumorintajunsa hän säilytti aivan loppuun asti.

Annikki siunataan omasta toiveestaan viimeiseen lepoon lähiomaisten läsnäollessa. Hän halusi juhlinnan menevän näin päin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?