Täällä välitetään ja huolehditaan

Kaaduin runsas viikko sitten kasvoilleni Oriveden keskustassa. Pää jysähti ilkeästi asfalttiin. Olen yllättynyt ja kiitollinen siitä avusta ja ystävällisyydestä, jota sain osakseni paikan päällä. Kaikki tämä toi turvallisuuden tunteen: Orivedellä auttajia löytyy ja turvajärjestelmäkin toimii.

Hetkessä oli luonani nuori nainen, joka auttoi pystyyn ja talutti istumaan varjoon, ja nuori mies soitti 112:een. He olivat nähneet ikkunastaan punaisen mytyn makaavan kadulla.

Hyvältä tuntui myös, kun turvanumerosta ystävällinen ääni kyseli kohta vointiani ja kertoi, että ambulanssi on tulossa muutaman minuutin kuluttua. Oriveden lääkäripäivystys oli jo kiinni. Paikalle ajoi ilmeisesti minua auttaneiden nuorten kutsusta myös toinen nuori nainen, joka oli valmis hoitamaan haavojani. Naarmuja ja verijälkiä oli eri puolilla kehoa kasvoista polviin.

Asialliset ambulanssimiehet varmistivat kuitenkin, ettei mitään kovin pahaa ollut tapahtunut, puhdistivat pahimmat paikat, antoivat hoito-ohjeet lähipäiviksi ja varmistivat, että ystävä tarkkailee oloani illan. Paljon pahemmin olisi kuulemma voinut käydä.

Haluaisin varoittaa muita, varsinkin ikäihmisiä: Pakottakaa itsenne juomaan normaalia enemmän ja huolehtikaa, että saatte tarpeeksi kivennäisaineita. Ja pitäkää kesälakki päässä! Olin koettanut tehdä niin, mutta hellehuimaus yllätti silti.

Se punainen naarmunaama

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?