Rähinäviinaa myyty pullokaupalla

Viikonlopun jäljiltä herää toisinaan kysymys, miksi alkoholi suomalaisessa kurkussa niin usein muuttuu rähinäviinaksi. Esimerkiksi perjantai-illalta ja yöltä kertynyt Sisä-Suomen poliisin raportti listaa 14 tapausta, eikä tässä vielä kaikki. Osaa rattijuopumuksista ja pahoinpitelyistä ei edes ole listalle laitettu.

Rattijuoppoja oli näistä neljä, huumeissa ajaneita tällä kertaa vain kolme — yleensä heitä on jo enemmistö — ja loput ovat väkivaltaisuutta, ilkivaltaa ja pahoinpitelyjä. Hellekö saa ohikulkiessa raapimaan pysäköityjen autojen kylkiä, potkaisemaan aamukolmelta auton takaluukun sisään tai taittelemaan sarjassa sivupeilejä? Viime perjantailta kirjattiin yksi voimamiehen suorituskin. Hatutuksen on täytynyt olla melkoinen sillä Jyväskylän tyypillä, joka ennen riidan haastoa heitti nelimetrisen metallisen pyörätelineen alas noin 4 metrin korkeudelta alapuolella olevan henkilöauton konepellille.

Ja sehän tiedetään, että grillin tai taksin jonossa on paras pitää suu soukalla, ellei halua päätyä käsirysyyn. Näistä jonoista löytyy lähes takuuvarmasti joku rähinäviinaa nauttinut, joka pienestäkin ärsykkeestä tinttaa naapuria nenään, särkee silmälasit tai tönäisee kaverin nurin, missä voi muuten tulla pahaakin jälkeä. Yleensä tekijät ehtivät poistua paikalta, eikä tuntomerkkejä paljon jää.

Löytyisikö yleisen pahan olon tai epäonnistuneen iskuyrityksen käsittelyyn muita ratkaisuja? Poliisilla lienee tärkeämpääkin puuhaa kuin näiden välienselvittelyjen setviminen.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?