Nössöromantikoille makeaa mahan täydeltä

Ympärillä kahiseva koivikko, helteisen päivän iltahetket pienen tuulenvireen kera, suomalaisen kesän juovuttava vihreys — ja kaiken keskellä taidolla ja tunteella tulkittua elävää musiikkia.

Kokonaisuus osui ja upposi Rönnin kesäteatterin upouuden katsomokatoksen alle kokoontuneeseen yleisöön. Tunnelmasta huolehti Turun puolesta, Yläneeltä kotoisin oleva tangokuningas vuosimallia 2013, Kyösti Mäkimattila, 42.

Soitosta huolehti kapellimestari, säveltäjä, sanoittaja ja sovittaja Riku Niemen 10-henkinen tangotentetti, jossa ammatimuusikot olivat komeasti edustettuina: nelihenkinen viuluryhmä, basso, rummut, soolokitaristi Jari Nieminen, puhallinsoitinvirtuoosi Mikko Mäkinen ja harmonikassa Kimmo Kola. Koskettimissa itse maestro Riku Niemi. Kaikesta näkyi ja kuului luja keskinäinen luottamus ja kunnioitus artistin ja orkesterin välillä.

Yli parituntisessa konsertissa kuultiin 20 laulua, joukossa muutama klassikkotango, mutta suurin osa Mäkimattilan uusimmalta, keväällä ilmestyneeltä levyltä.

Sävellykset ja sanoitukset ovat Riku Niemen ja laulajan itsensä käsialaa. Pääosan niistä on säveltänyt maestro Niemi, mutta lähes puolessa on sormensa pelissä runokirjojakin julkaisseella Mäkimattilalla, joka väläytti tekstejään myös parissa välispiikissä.

Päätös koota uusi levy pelkästään uusista kappaleista oli yhteinen ja onnistunut ratkaisu. Klassikkokappaleetkin kaipaavat rinnalleen jotakin uutta. Konsertti oli oiva mahdollisuus syventyä myös sanoituksiin, jotka usein jäävät sivuseikaksi, kun kavaljeeri puristaa kädestä tai tanssitettava muuten vaan saa ajatukset sekaisin.

Nouse ylös käsivarsilleni — miten se muuten käytännössä tapahtuu, jäin miettimään, kiipeämällä vai kietoutuen — oli Mäkimattilan mukaan omistettu kaikille nössöromantikoille, joita taisi aplodeista päätellen olla kuulijoista valtaosa: — Anna hetkeksi rakkautesi, annat silloin elämälle syyn, oli Riku Niemi tähän sanoittanut.

Toinen erityisen vaikuttava kappale oli Mäkimattilan itsensä säveltämä ja sanoittama levyn nimikappale Olet maailmassa ainut. Hidas, pienesti säestetty kappale meni kuvailuineen suoraan ihon alle: ”Paimensitko pilvet, toitko perhot kieppumaan? Olet maailmassa ainut, joka saa mut nauramaan”.

Pelkäksi hempeilyksi ei konsertti kuitenkaan mennyt, sillä välispiikeissä viljeltiin huumoria ja palattiin myös Tangomarkkinoille. Mäkimattila iloitsi siitä, että Seinäjoella on taas paino enemmän tangossa kuin sanan loppuosassa.

Riku Niemi orkestereineen puolestaan vetäisi ennen väliaikaa tico-ticoa, joka oli saanut ajankohtaiset sanat tyky-teemasta. Kokeilepa Riku seuraavaksi tehdä kappale kikystä!

Konsertissa kuultiin niin ”istumafoxtrottia”, elokuvamusiikkia Pekasta ja Pätkästä kuin vanhoja hienoja tangoja kuten Tähdet meren yllä, Sä kuulut päivään jokaiseen ja Tango Humiko.

Parhaiten mielen pohjalle jäivät kuitenkin soimaan uudet, tuoreet sävellykset ja sanoitukset, joita Mäkimattila on muuten tehnyt myös Tangomarkkinoiden sävellys- ja sanoituskilpailuihin niissä myös menestyen.

Orkesteri antoi oman panoksensa ykkösviulisti Laura Airolan sovittamalla Koivusikermällä, joka istui juuri tähän miljööseen rauhoittaen kuulijat väliajan jälkeen kokemaan ulkoilmakonsertin ainutlaatuisen tunnelman.

Myös järjestäjät, Eräjärven Urheilijat ja Eräjärven Työväen Näyttämön aktiivit olivat tyytyväisiä Kyöstin ja Rikun aloitteellisuuteen, he kun itse tarjosivat konserttiaan Rönniin. Samalla kuulijat tukivat lippuja ostaessaan katoksen rakennusprojektia.

Kaikkien nössöromantikkojen eturivistä toivonkin tätä lajia lisää, kiitos!

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?