Miksi kyyt liikkuvat uusissa paikoissa?

Kyitä on tänä kesänä näkynyt paikoissa, joissa niitä ei normaalisti ole nähty. Mikä saa kyyt vaeltamaan?

Museomestari Martti Hildén Luonnontieteellisestä keskusmuseosta kertoo, että lämpö saa käärmeet liikkeelle. Vaihtolämpöisenä eläimenä kyy liikkuu kuumalla ilmalla vilkkaammin ja myös kuluttaa enemmän, jolloin ravinnon tarve kasvaa.

— Kyillä on tietyt talvehtimispaikat, mutta kevääksi ne hajaantuvat maastoon ja saattavat liikkua kilometrien päähän, Hildén kertoo.

Käärmeet eivät juuri kärsi kuivuudesta niin kauan kuin ravintoa riittää, mutta kuivina kausina ne saattavat päätyä pihoihin sammakoiden perässä, joita kasteluvesi houkuttelee puutarhoihin.

Mitä voi tehdä, jos kyy tulee pihaan?

— Välttämättä ei tarvitse tehdä mitään. Usein sen kanssa voi elää noudattamalla varovaisuutta ja katselemalla vähän jalkoihinsa, Hildén sanoo.

Kyy ei hyökkää ihmisen kimppuun, jos se ei tunne itseään uhatuksi. Jos perheessä on pieniä lapsia tai lemmikkejä, voi kyyn yrittää siirtää muualle. Siirtäminen onnistuu, kun laittaa käärmeen kannelliseen astiaan ja kuljettaa muutaman kilometrin päähän. Helpointa käsittely on viileällä säällä, jolloin kyy on hidasliikkeinen.

— Parhaiten käärmeen saa astiaan käyttämällä keppiä, jonka päässä on silmukka. Silmukka pujotetaan käärmeen kaulaan ja nostetaan se kepin avulla astiaan, Hildén neuvoo.

Onko kyy rauhoitettu?

— Suomessa kyytä ei ole rauhoitettu, mutta se on harvinaistunut kovasti, joten tappaminen ei ole suositeltavaa, Hildén sanoo.

Kyy on hyödyllinen eläin, koska se pitää kurissa hiiri- ja myyräkantoja, mikä vaikuttaa esimerkiksi myyräkuumeen ja puutiaisen välittämien tautien esiintymiseen. Rangaistusta pihapiiriin majoittuneen kyyn tappamisesta ei kuitenkaan seuraa.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?