Juusolle kolmas ottelumestaruus

Oriveden Ponnistuksen Juuso Hassi kymmenotteli kolmanteen peräkkäiseen Suomen mestaruuteensa Jyväskylän Harjun helteisellä stadionilla. Hän teki kauden kärkituloksen Suomessa, 7 512 pistettä, voittaen SM-hopealle yllättäen nousseen Leo Uusimäen 350 pisteellä. Kolmanneksi tuli Seinäjoen Eetu Kangas kauden parhaallaan 7 068 pistettä. Euroopan mestaruuskisoihin jo viime vuonna valittu Lappajärven Elmo Savola johti ensimmäisen päivän jälkeen 42 pisteella, mutta ei jatkanut ottelua toisena päivänä säästääkseen paukkuja EM-kisoihin Berliiniin.

Juuso Hassi aloitti ottelun lupaavasti: 100 metriä sujui aikaan 10,97 nollatuulessa, kuula lensi 14,05 ja pituushyppy toi lukeman 6,99. Siinä ukkoskuuro pilasi kaikkien kolmannet hypyt. Juuso johti kisaa kolmen lajin jälkeen.

Neljäs laji, korkeus, meni mönkään. Tulos 1,84 pudotti miehen ennätysvauhdista. 400 metriä sujui taas hyvin, aika oli 49,28. Toisen päivän avaus, 110 metrin aidat, antoi ajan 15,11. Kiekko lensi 40,63.

Seipäässä Juusolle on tuottanut vaikeuksia seipään vaihto jäykempään, Nytkin jäykempi jätti tuoksetta, lajitulos oli 4,50. Keihäs lensi vakion 56,41, ja 1 500 metriä Juuso pusersi helteessä aikaan 4.46,94.

Kymppiottelijat tekivät tapansa mukaan kunniakierroksen — tällä kertaa ilman paitoja. Vesihaudan kohdalla odotti mestari Hassia kylpy. Neljänneksi sijoittunut Otto Ylöstalo koppasi hänet harteilleen ja heitti pää edellä vesihautaan.

Kymmenottelu oli jälleen Kalevan Kisojen suola. Täyden katsomon edessä urheiltiin vahvalla kannustuksella ja kilpakumppaneita tukien. Orivesikin tuli mainiosti esiin televisiokatsojille Hassin ja Kaisa Kymäläisen menestyksen mukana.

— Huonon kevään jälkeen nyt tuntuu hyvältä. Korkeushyppy vei pohjan ennätykseltä. Kiriapukin puuttui toisena päivänä Elmo Savolan keskittyessä EM-kisaan. Ottelen loppukesästä vielä Ranskassa, mikäli saan kutsun kisaan. Suomen mestaruuksia en pane arvojärjestykseen, mutta ensimmäinen mestaruus Oulussa oli jännittävin, kun se ratkesi vasta viimeisessä lajissa tonnivitosella, kertoi tuore Suomen mestari Juuso Hassi, 25.

Ykköstavoite EM-kisat jäi saavuttamatta, mutta kolmas peräkkäinen Suomen mestaruus antaa varmasti sytykkeitä jatkoon.

Juuson menestys on esimerkillistä perhetyöskentelyä. Valmennuksesta vastaavat isä Jaakko ja isoveli Lauri. Lisäksi Juuso hyödyntää eri lajien huippuvalmentajia.

— Kisa oli perustekemistä. Vastus puuttui toisena päivänä, mutta hyvään suuntaan ollaan menossa, totesi Lauri, joka itse kilpaili Kalevan Kisoissa 800 metrillä.

Alkuerissä syntyi kauden paras tulos 1.54,71. Finaalipaikka jäi 29 sadasosasekunnin päähän. Lauri lupaa ensi vuonna olla finalisti.

— Nyt löytyi sellainen tahti, mitä talvella ei ollut. Nopeus saatiin mukaan. Korkeushyppy ja seipään vaihto jäykempään jäivät harmittamaaan, totesi Jaakko Hassi.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?