Lammaslaidunnus yhdeksi maiseman raivaajaksi

Lylyn ja Korkeakosken maisemanhoitosuunnitelmia aletaan pistää käytäntöön Juupajoella jo tämän kevään aikana. ProAgria teki suunnitelmat osana Kylät kartalle -hanketta.

— Maisemien kunnostus aloitetaan ottamalla puskat pois niin, että kauniit näkymät tulevat paremmin esiin, sanoo kunnanjohtaja Pirkko Lindström.

Lylyssä matonpesupaikan ympäristö on kunnan omistamaa. Siellä energiahakkuu pyritään saamaan liikkeelle jo kevään mittaan. Lindströmin mukaan myös yksityisiä maanomistajia koetetaan innostaa mukaan.

— Lammaslaidunta olisi hyvä vaihtoehto. Kunta ei laiduntajaksi ryhdy, vaan etsii vuokralaista tähän.

Korkeakoskella ykkösasia on patosillan lähistöllä olevan ryteikön poistaminen. Vieraslajien hävittämisessä pitää kuulla myös ely-keskusta, koska kyseessä on luonnonsuojelualue. Vieraslajeista erityisesti jättipalsamia on ilmaantunut, ja sen leviäminen rotkoon pitää estää.

Työtä koordinoi kunnassa projektityöntekijänä jatkava Katriina Vuorikivi.

Lisäksi opastaulujen visuaalisen ilmeen ja layoutin suunnitelmat toteutetaan Kylät kartalle -hankkeen osana. Taulujen investoinnille laaditaan kustannusarvio ja toteutussuunnitelma toukokuun loppuun mennessä.

Rotkoon on tulossa erikseen opastaulu. Infotauluja pystytetään aikanaan kuntaan eri puolille, kuten Kopsamolle, Lylyyn, torin alueelle, Kallenautioon ja 58-tieltä Koskitielle käännyttäessä.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?