Jeesus herättää uskon

”Tuomas sanoi: ’En usko. Jos en itse näe naulanjälkiä hänen käsissään ja pistä sormeani niihin ja jos en pistä kättäni hänen kylkeensä, minä en usko.” (Joh. 20:25)

”Johannes Kastaja lähetti meidät kysymään sinulta: Oletko sinä se, jonka on määrä tulla, vai pitääkö meidän odottaa jotakuta muuta?” (Luuk. 7:20)

Jeesuksen opetuslapsi Tuomas, joka oli Jeesuksen seurassa ollessaan nähnyt suuria ihmeitä ja kuullut opettajansa puhuvan niin kuin ”se, jolla valta on” (Matt. 7:29), joutui epäuskon valtaan Jeesuksen ristinkuoleman jälkeen.

Vankilassa usko alkoi horjua myös Johannes Kastajalta, joka sentään oli nähnyt Jeesuksen kasteen yhteydessä, kuinka ”Pyhä Henki laskeutui Hänen ylleen näkyvässä muodossa, kyyhkysen kaltaisena. Ja taivaasta kuului ääni: Sinä olet minun rakas Poikani.” (Luuk. 3:22)

Onko nämä tapahtumat tallennettu Raamattuun siksi, ettei meidän tarvitse ihmetellä uskomme heikkoutta? Jos olemme rehellisiä, joudumme myöntämään, että emme voi itse synnyttää tai vahvistaa uskoamme. Kaikki on Jumalan varassa, joka antaa meille uskon lahjana.

Kun Jeesus aloitti julkisen toimintansa Kapernaumissa, Hän puhui ihmisille ja opetti heitä synagogassa sekä paransi monia erilaisista sairauksista kärsiviä. Hän ei toiminut kuitenkaan kauan samassa paikassa vaan siiryi uusille seuduille tavoittaakseen mahdollisimman monia.

Hän saarnasi, karkotti pahoja henkiä ja paransi apua pyytämään tulleita. Näin Hän auttoi ihmisiä uskomaan.

Epäileviä kysymyksiä lähettäneelle Johannes Kastajalle Jeesus lähetti vastauksen: ”Menkää ja kertokaa Johannekselle, mitä olette nähneet ja kuulleet: Sokeat saavat näkönsä ja rammat kävelevät, spitaaliset puhdistuvat ja kuurot kuulevat, kuolleet herätetään henkiin ja köyhille julitetaan ilosanoma.” (Luuk. 7:22) Näin oli Jesaja jo vuosisatoja aikaisemmin ennustanut Messiaan toimivan, ja Johannes, joka tunsi ennustukset, sai vahvistusta uskolleen.

Auttaakseen Tuomasta uskomaan Jeesus myöhemmin sanoi hänelle: ”Ojenna kätesi ja pistä se kylkeeni. Älä ole epäuskoinen, vaan usko!” Silloin Tuomas sanoi: ”Minun Herrani ja Jumalani!” (Joh. 20:27-28)

Usko on siis Jumalan lahja, ja Jeesus synnyttää uskon. Mikä on sitten meidän osuutemme asiassa?

”Usko syntyy kuulemisesta, mutta kuulemisen synnyttää Kristuksen sana.” (Room. 10:17)

Ensiksikin meidän pitäisi kuunnella ja lukea Jumalan Sanaa, mikä ei ole vaikeaa vapaassa Suomessamme, ja toiseksi olla avoimia ottamaan vastaan Jumalan tarjoama lahja.

Edelleen ovat voimassa Jeesuksen lupaukset: ”Jokainen pyytävä saa ja jokainen etsijä löytää, ja jokaiselle, joka kolkuttaa, avataan.”(Matt. 7:8).

Siunausta alkaneelle vuodellesi!

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?