Suomalaisten silmälasit toivat kaivattua apua Tansaniaan

Specsavers vie suomalaisten tarpeettomaksi käyneitä silmä- ja aurinkolaseja apua tarvitseville vuosittain. Vuoden 2016 Anna hyvän näön kiertää -kampanja sai huipennuksensa, kun vapaaehtoinen optikkoryhmä matkasi joulukuun alussa Tansaniaan tekemään näöntarkastuksia ja jakamaan lahjoitettuja laseja niitä tarvitseville tansanialaisille. Moni tansanialainen sai lahjoitetuista laseista korvaamattoman avun.

Tänä vuonna kampanjan silmäklinikka pystytettiin Bagamoyon vanhaan satamakaupunkiin, noin 75 kilometriä Tansanian suurimmasta kaupungista Dar es Dalaamista pohjoiseen.

— Tansaniassa silmälasit saattavat maksaa monen kuukauden palkan verran, eikä monella paikallisella ole niihin varaa. Lasit ja näöntarkastukset ovatkin erittäin toivottuja, ja tutkimukseen pääsyä odottavien jono oli joka päivä pitkä. Tansanialaisten ystävällisyys ja maltti tekivät koko vapaaehtoisryhmään suuren vaikutuksen, kuvailee matkalla mukana ollut Specsaversin viestintäjohtaja Irene Hernberg.

Tänä vuonna yli tuhat tansanialaista sai suomalaisen lahjoittamat silmälasit kampanjan kautta.

— Hienointa on ollut saada auttaa lähinäkövaivoista kärsiviä nuoria, joiden opiskelu on oikeasti kiinni siitä, etteivät he näe lukea kunnolla. Näitä tapauksia tuli eteen useita, kertoo ensimmäistä kertaa avustusmatkalla mukana ollut optikko Päivi Tervaniemi.

Lahjoitettujen silmä- ja aurinkolasien kunto ja vahvuudet tutkitaan Suomessa. Esimerkiksi naarmuuntuneita tai muuten vahingoittuneita laseja ei voida lahjoittaa, joten lasien tutkiminen jo ennen matkaa on tärkeää.

— Taustalla tehdään paljon töitä, jotta lahjoitettavista laseista olisi tansanialaisille todellista hyötyä. Sopivan lasiparin löytyminen ei aina ole helppoa: Tansaniassa tarvitaan paljon pieniä pluslaseja, jotka hupenevat lahjoituslaatikosta nopeasti. Suomalaisten lahjoittamista silmä- ja aurinkolaseista on monelle paikalliselle kuitenkin valtavan iso apu, sanoo Hernberg.

Silmälasikeräys järjestettiin nyt kahdeksatta kertaa. Tähän mennessä jo yli 308000 tansanialaista on saanut kampanjan kautta apua näköongelmiinsa.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?