Me kaamoksen maan asukkaat ymmärrämme hyvin valon merkityksen.

Loppiainen on kristikunnan vanhimpia juhlia, vanhempi kuin joulu. Loppiainen oli alkuaan Kristuksen syntymäjuhla, minkä vuoksi sitä vieläkin sanotaan ”vanhaksi jouluksi”.

Meidän kirkkovuodessamme loppiainen päättää joulun juhla-ajan. Loppiaisen perinteinen nimi Epifania tarkoittaa Herran ilmestymistä. Loppiaiseen liittyy kertomus itämään tietäjistä, mikä liittää sen kirkon lähetystehtävään. Kristuksen valo kuuluu kaikille kansoille.

Kertomus itämaan tietäjistä, aikansa tiedemiehistä, jotka kulkivat tähden perässä, voi tuntua meistä sadulta.

Tähti on joulun tärkeimpiä symboleita. Nykyajan tiedemiehet ovat todenneet, että tuohon aikaan taivaalla näkyi epätavallisen kirkas valoilmiö, mikä johtui kahden planeetan kohtaamisesta. Siihen aikaan monia asioita arvioitiin tähtiten mukaan.

Edelleenkin horoskoopit ovat hyvin suosittuja. Ihminen on aina halunnut uskoa ennustuksiin ja tietää tulevaisuudesta.

Tarinat ja legendat sisältävät usein syvän totuuden, mikä saa ne elämään vuosisadasta toiseen. Tarinoiden kautta käsittelemme elämämme vaikeita ja syviä kysymyksiä. Historiallinen tosiasia on se, että Betlehemissä syntyi kerran Jeesus Nasaretilainen. Uskomme mukaan hän on koko maailman Valo.

Loppaisen teema ”Jeesus, maailman valo” kertoo uskomme ytimen. Jeesuksen tuoma sanoma Valon valtakunnasta kuuluu kaikille.

Me kaamoksen maan asukkaat ymmärrämme hyvin valon merkityksen. Ulkoinen valo pitää meidän ruumiimme elossa, sisäinen uskon valo sielumme.

Rukoilemme:

Jumala, sinä olet Isämme.

Kiitämme sinua valosta, joka on syttynyt Kristuksessa maailman yöhön.

Kiitämme kirkkaudesta, joka loistaa elämämme pimeyteen.

Anna valosi loistaa kaikille sinua etsiville.

Sytytä sisimpäämme taivaasta tuomasi valo.

Lähetä meidät maailmaan jakamaan rakkautesi lahjoja.

Tätä rukoilemme Poikasi Jeesuksen Kristuksen nimessä. Aamen.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?